Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη και έχει αποδεδειγμένα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται για να επιβεβαιώσει πως ο καφές μας χαρίζει και εξτρά χρόνια ζωής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ακόμη και όσοι καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες καφέ καθημερινά ή και αυτοί επιλέγουν τον ντεκαφεϊνέ, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να απωλέσουν πρόωρα τη ζωής τους.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Ερίκα Λόφτφιλντ, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, τονίζει τα εξής: «Παρατηρήσαμε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας, ακόμη και μεταξύ όσων πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ή και αυτών που καταναλώνουν οκτώ ή και περισσότερα φλιτζάνια, ασχέτως αν ο καφές είναι φίλτρου, στιγμιαίος ή ντεκαφεϊνέ».

Έτσι, οι ερευνητές έφτασαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα έπειτα από εκτεταμένη ανάλυση στοιχείων από τη μελέτη UK Biobank, η οποία και αφορά πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν πληροφορίες για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι και είχαν απαντήσει σε αναλυτικά ερωτηματολόγια αναφορικά με τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως είναι η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, καθώς και για το ατομικό ιατρικό τους ιστορικό. Εντός της δεκαετίας που διήρκησε η έρευνα, έχασαν τη ζωή τους περίπου 14.200 από όσους συμμετείχαν σε αυτή.

Δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση καφέ αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ, όσοι πίνουν είτε λίγο είτε πολύ, άσχετα από το είδος του καφέ που προτιμούν, κερδίζουν σε ένα γενικό πλαίσιο περισσότερα χρόνια ζωής. Ελάχιστες μονάχα διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν αναφορικά με την ημερήσια ποσότητα καφέ που κατανάλωνε κανείς και την περιεκτικότητα του καφέ αυτού σε καφεΐνη.

Σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καφέ, όσοι προτιμούν έστω ένα φλιτζάνι την ημέρα, φάνηκε πως εμφανίζουν έως και 8% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ το ποσοστό ήταν 14% για αυτούς που κατανάλωναν  οκτώ ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Τη μεγαλύτερη προστασία φάνηκε να έχουν αυτοί που καταναλώνουν έξι με επτά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς για αυτούς ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 16%.

Με δεδομένο ότι το η μακροζωία ήταν ένα προσόν που κέρδιζαν και όσοι κατανάλωναν ντεκαφεϊνέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως η καφεΐνη δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τα νέα ευρήματα και σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που διευθετούν τη σχέση του καφέ με τις επιδράσεις στην υγεία μας. Το βέβαιο είναι πως καταναλώνοντας τον αγαπημένο μας καφέ από τον Δρίτσα, συνδυάζουμε αποδεδειγμένα πλέον απόλαυση με θωράκιση της υγείας μας!