Η διάδοση του καφέ: η παράξενη ιστορία του Baba Budan

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδέσει την έννοια του καφέ με τις χώρες παραγωγής του, όπως την Νότια Αμερική, την Κολομβία, την Βραζιλία, ή ίσως ακόμα και με την Κένυα, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα.
Αυτό είναι αρκετά λογικό, δεδομένου ότι στις χώρες αυτές ο καφές αποτελεί βασικό συντελεστή πάνω στον οποίο βασίζεται όλη η οικονομία τους. Στην Αιθιοπία μάλιστα, γνωστή και ως χώρα προέλευσης του Arabica bean, πάνω από το 28% των ετήσιων εξαγωγών τους, είναι αποτέλεσμα του καφέ. Η χώρα απασχολεί 15 εκατομμύρια πολίτες της, στην παραγωγή του καφέ. Η Βραζιλία δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο για περισσότερο από 150 χρόνια. Φυσικά, υπάρχει το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που αποτελούν εξίσου σημαντικές χώρες παραγωγής καφέ.
Υπάρχει όμως και άλλη μια χώρα που κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, γύρω από τον καφέ και αυτή είναι η Ινδία.
Ο Baba Budan, ένας Ινδός μοναχός, έζησε στο Chikmaglur, την σημερινή Karnataka, στην νοτιοδυτική Ινδία. Κατά την διάρκεια της ζωής του εκεί, η πόλη του βασανίστηκε από μια σειρά σοβαρών επιθέσεων που δεχόταν από μια τοπική φυλή, γεγονός που τον ανάγκασε, να απομακρυνθεί από την πόλη αυτή. Αυτός και οι οπαδοί του μεταφέρθηκαν στα σπήλαια του Chandragiri, για να προστατευτούν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να πάει στην Μέκκα για να προσευχηθεί. Στο διάστημα αυτό, οι οπαδοί του, τον περίμεναν στις σπηλιές, που τους είχε αφήσει. Έμεινε στην Μέκκα, για λίγο διάστημα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έκανε μια στάση το λιμάνι της Μόκας, όπου κατά παράδοση, ο καφές προσφερόταν ως τονωτικό στους ταλαιπωρημένους προσκυνητές. Ο Baba Budan ενθουσιάστηκε με το qahwa, ρώτησε και έμαθε περισσότερες πληροφορίες και αποφάσισε να φέρει το μαγικό φυτό στην μακρινή του πατρίδα του. Όμως, του ήταν δύσκολο να βρει φρέσκους σπόρους και ακόμα πιο δύσκολο να τους μεταφέρει. Αφού κατάφερε να αποκτήσει τους πολύτιμους σπόρους, διάλεξε επτά, καθώς το επτά είναι ιερός αριθμός για το Ισλάμ, και τους έκρυψε καλά, μέσα στην τεράστια γενειάδα του (και κατά άλλους, στο κούφιο μπαστούνι του). Γυρνώντας στην Ινδία, ο Baba Budan φύτεψε τους σπόρους του στο ησυχαστήριό του και σιγά σιγά, ξεφύτρωσαν επτά καφεόδεντρα. Αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα καφεόδεντρα Arabica σε ξένο έδαφος, που έβαλαν τις βάσεις, για τη διάδοση του καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα, ο Baba Budan θεωρείται ιερό πρόσωπο τόσο για τους μουσουλμάνους της Ινδίας, όσο και για τους Ινδουιστές. Στην περιοχή Καρνατάκα της Ινδίας, σώζεται το ησυχαστήριο του και ο τάφος του, στους λόφους που φύτεψε τα καφεόδεντρά του, και οι οποίοι φέρουν πλέον το όνομά του.
Η πραγματική κληρονομιά του Baba Budan ωστόσο κρύβεται στο φλιτζάνι μας. Αναζητήστε τον υψηλής ποιότητας καφέ, της εταιρείας Δρίτσας και απολαύσετε την γεύση και τα αρώματα του μοναδικού espresso. Μην ξεχνάτε πως ίσως κάποιος από τους κόκκους, είναι μακρινός απόγονος ενός από τους κόκκους που κρύφτηκε στα γένια ενός φιλόδοξου μοναχού για σχεδόν 6.500 χιλιόμετρα!