Πώς ο καφές επηρεάζει την ψυχολογία μας

Οι Έλληνες έχουν διανύσει μια μακραίωνη πορεία, αποδεικνύοντας το δυναμισμό και την ανθεκτικότητα τους. Με μια εντυπωσιακή πολιτιστική κληρονομιά που μελετάται και θαυμάζεται σε όλα τα κράτη του σύγχρονου κόσμου, υπήρξαν πρωτοστάτες σε τομείς όπως είναι η φιλοσοφία, η επιστήμη, η ηθική και η πολιτική.

Κατόρθωσαν να διατηρήσουν αλώβητη την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά τους, παρά το γεγονός ότι τέθηκαν υπό ξένη κυριαρχία για εκτενέστατα χρονικά διαστήματα.

Εξαιτίας των ποικίλων προβλημάτων της σύγχρονης εποχής καθώς και των πολλαπλών υποχρεώσεων, οι Νεοέλληνες, έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα στοιχεία που κάποτε τους χαρακτήριζαν. Γνωστή είναι και η ρήση: “ έχασαν οι Ρωμιοί την ρωμιοσύνη τους”. Οι Νεοέλληνες, έχουν την τάση να απομονώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους να κλείνονται στον εαυτό τους και να δημιουργούν προβλήματα στην ψυχολογία τους. 

Ένα διατροφικός παράγοντας, που μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των ανθρώπων, είναι η κατανάλωση καφέ. Ο καφές όπως γνωρίζετε επηρεάζει την υγεία μας αλλά και όχι μόνο. Έρευνες έχουν αποδείξει, μια γραμμική δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, όπου παρατηρείται 8% μικρότερη πιθανότητα για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνεται καθημερινά.

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε απλές συμπεριφορές και σε απλές διεργασίες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει την νευροδιαβιβαστική ντοπαμίνη (η οποία συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου) στη κυρίαρχη- γλωσσική περιοχή του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται και με ένα σύνολο κοινωνικών συμπεριφορών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι ο καφές είναι το κατεξοχήν «κοινωνικό» ρόφημα, που μορφοποιεί ένα πλαίσιο κανόνων, γνωστών με την συνοπτική ονομασία «κουλτούρα του καφέ». Έτσι, ο καφές είναι κατεξοχήν συνδεδεμένος με ευχάριστες αναμνήσεις και με την όμορφη πλευρά της ζωής. Δημιουργώντας σε όσους τον καταναλώνουν μια ευχάριστη διάθεση και δίνοντας ένα τόνο ανεβασμένης ψυχολογίας.

Απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ της εταιρείας Δρίτσα, κάνοντας ένα διάλειμμα και χαλαρώστε, από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, αφήνοντας έστω και για λίγο στην άκρη τα προβλήματά σας!