6 μυστικά για τον τέλειο ελληνικό καφέ

6 μυστικά για τον τέλειο ελληνικό καφέ

Ελληνικός καφές … δυο λέξεις που στο μυαλό κάθε Έλληνα είναι συνδεδεμένες με την εθνική μας ταυτότητα, με τον πολιτισμό, με την ιστορία μας. Αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία, την νοοτροπία, το ιδιαίτερο ταπεραμέντο μας. Παρά την επέλαση νέων ειδών, συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτη στον χρόνο την θέση του, στην καρδιά μας και στο φλιτζάνι μας.

Ο ελληνικός καφές πέρα από την μεγάλη ιστορία του, την νοσταλγική του παράδοση αλλά και τις υγιεινές προεκτάσεις του, προσφέρει και μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης, σ’ αυτόν που θα τον επιλέξει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορεί να τον διαχειριστεί κανείς για να πάρει όλα τα αρώματα του και τις γεύσεις του.

Η παρασκευή του καφέ είναι μια μορφή τελετουργίας , με τους δικούς της κανόνες και απαραβίαστες αρχές. Ο ελληνικός καφές δεν είναι μόνο μπρίκι καφές και ζάχαρη. Είναι και αυτά αλλά όχι μόνο αυτά. Χρειάζεται τεχνική και φυσικά μεράκι για να πετύχει κανείς, τον τέλειο ελληνικό καφέ.

To χαρμάνι:

Οι ποικιλίες που χρησιμεύουν για το χαρμάνι του ελληνικού καφέ είναι οι βραζιλιάνικες Santos και Rio, καθώς και η επίσης βραζιλιάνικη Robusta και είναι εκείνη μάλιστα, που ευθύνεται για το καϊμάκι. Τον τελευταίο όμως καιρό, πολλοί καφεκόπτες αναζητούν καινούργιους δρόμους στην γεύση του ελληνικού καφέ και κάνουν πιο εκλεκτά χαρμάνια,. Αν ο καφές είναι ένας πίνακας ζωγραφικής τότε το χαρμάνι είναι το πινέλο με το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε γευστικά και αρωματικά χρώματα.

Το Μπρίκι:

Ιδανική είναι η χρήση ενός μπρούτζινου και μικρού μπρίκι κατά προτίμηση μπακιρένιου, με στενό λαιμό και καμπύλα τοιχώματα. Με αυτό τον τρόπο, η θερμοκρασία διανέμεται ισομερώς και πετυχαίνουμε το ομοιόμορφο ψήσιμο του καφέ.

Το νερό:

Το νερό πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό. Εάν το νερό είναι πολύ ζεστό οι κόκκοι του καφέ κατακάθονται αμέσως. Η ποσότητα νερού ποικίλει. Προσθέτουμε τόσα φλιτζάνια νερό, όσοι και οι καφέδες που θα φτιάξουμε. Εάν βάλουμε λιγότερο νερό, ο καφές δεν θα φουσκώσει αλλά θα βράσει. Μόλις το νερό αρχίζει και ζεσταίνεται προσθέτουμε, τον καφέ και εάν επιθυμούμε τη ζάχαρη.

Το ανακάτεμα:

Αρχικά αφήνουμε τα υλικά να βυθιστούν μόνα τους στο χλιαρό νερό, χωρίς να τα ανακατέψουμε, ώστε να μην σπαταλήσουμε τα αιθέρια έλαια που αναδύονται. Μόλις αρχίσει η διήθηση των κόκκων στο νερό αρχίζουμε να ανακατεύουμε αργά. Επειδή η θερμότητα διανέμεται πρώτα στα τοιχώματα, ύστερα στον πάτο και στην συνέχεια ανεβαίνει από το κέντρο προς τα πάνω, ιδανικό θα ήταν να ανακατεύουμε ακολουθώντας μια κυκλική διαδρομή, με περιστασιακά περάσματα από το κέντρο. Δεν κάνουμε, κοφτές και κατακόρυφες κινήσεις γιατί καταβυθίζουν το καϊμάκι και διασκορπίζουν τα αρώματα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κουταλάκι για το ανακάτεμα, γιατί έχει την τάση να ψύχει το μείγμα. Η λαβή ενός πιρουνιού είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Το ψήσιμο:

Ο καλύτερος καφές γίνεται στην χόβολη, δηλαδή στην ζεστή άμμο. Επειδή όμως δύσκολα διαθέτουμε κάτι τέτοιο στο σπίτι μας, μια καλή εναλλακτική είναι το γκαζάκι αερίου. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή και το μπρίκι, να τοποθετείται στο κέντρο της φωτιάς ώστε να θερμαίνεται ομοιόμορφα όλο το σκεύος. Όσο πιο δυνατή είναι η φλόγα τόσο πιο γρήγορα ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει ο καφές να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά,. Δεν αφήνουμε το μπρίκι στη φωτιά, περισσότερο από όσο χρειάζεται, γιατί οι πολλές βράσεις καταστρέφουν το καϊμάκι, αυξάνουν το κατακάθι και κάνουν τον καφέ λιγότερο αρωματικό απελευθερώνοντας, μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης .

Το σερβίρισμα:

Ξεκινάμε το σερβίρισμα πρώτα από χαμηλά και σιγά σιγά με σταθερό ρυθμό σηκώνουμε το μπρίκι πιο ψηλά ώστε ο καφές να πηγαίνει κατευθείαν στον πάτο του φλιτζανιού. Στο τέλος, πλησιάζουμε ξανά το φλιτζάνι ώστε το πυκνότερο υπόλειμμα να πέσει μαλακά και να διαλυθεί ομοιόμορφα. Τελειοποιούμε το σερβίρισμα, με ένα ποτήρι δροσερό νερό και με λουκούμια ή γλυκό του κουταλιού. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν πρόκειται να πιει το νερό ή να φάει το γλυκό, δεν τα ξεχνάμε. Η κίνηση αυτή ενέχει μέσα της την χειρονομία της έγνοιας και της φροντίδας, μιας προσφοράς από καρδιά.

Κρατάς μυστικό;

Για να καταφέρoυμε το καλύτερο καϊμάκι, μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφριά, στον πάγκο της κουζίνας μας. Τότε ο φουσκωμένος καφές κάθεται για λίγο. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στην φωτιά και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, τον βγάζουμε.

Το καϊμάκι είναι το λάδι του καφέ, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ο καφές τόσο περισσότερα έλαια, εμπεριέχει. Επίσης, η ζάχαρη βοηθά, στην απελευθέρωση του λαδιού από τους κόκκους και αυτός είναι και ο λόγος που ο σκέτος καφές βγάζει δυσκολότερα το καϊμάκι του.

Αναζητήστε την καλύτερη ποιότητα ελληνικού καφέ από την εταιρεία Δρίτσας, δοκιμάστε ανάμεσα σε δεκάδες εκλεκτές ποικιλίες και διαφορετικά χαρμάνια, επιλέξτε τον καφέ που σας ταιριάζει και απολαύστε στο φλιτζάνι σας ένα καφέ γεμάτο αρώματα και με το τέλειο καϊμάκι.