Έχουμε θετικά νέα για όσους καταναλώνουν πολύ καφέ!

Ήταν γνωστό ως τώρα πως η μέτρια κατανάλωση καφέ, η οποία αντιστοιχεί σε 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα, συσχετιζόταν με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, έχει αποδειχθεί πως ο καφές μας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από τη νόσο του Πάρκινσον. Τι γίνεται όμως με την υψηλή κατανάλωση καφέ σε καθημερινή βάση; Μία νέα έρευνα έρχεται να μας δώσει απαντήσεις, με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στο Μέριλαντ να εξετάζουν δεδομένα από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε πως όσοι κατανάλωναν καφέ, εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για όσους κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια καθημερινώς! Μια αξιοσημείωτη παράμετρος της έρευνας είναι το γεγονός ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αφορούν όλους τους τύπους καφέ και δεν περιορίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος του. Το ότι υπήρξαν οφέλη και για όσους κατανάλωναν τον καφέ τους δίχως καφεΐνη, υποδηλώνει πως ίσως τελικά η καφεΐνη να μην είναι ο βασικότερος παράγοντας για την ευεργετική επίδραση που καταγράφει ο καφές για την υγεία μας. Όπως γνωρίζουμε, ο καφές αποτελείται από μια πλειάδα διαφορετικών χημικών ουσιών. Μία από αυτές τις ομάδες είναι και οι πολυφαινόλες, οι οποίες εμφανίζονται σε μειωμένα επίπεδα στον στιγμιαίο καφέ. Το βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί περισσότερη και πιο συγκεκριμένη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τον καφέ και την ευεργετική του επίδραση στην υγεία μας. Και καθώς ο καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα ανά τον κόσμο, το σίγουρο είναι πως οι επιστημονικές μελέτες θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα τα περάσουμε με συντροφιά τον αγαπημένο μας καφέ από τον Δρίτσα!