Αποθήκευση καφέ: τα πρέπει και τα μη 

Όταν ανοίγουμε μία καινούργια συσκευασία καφέ, μας κατακλύζει ένα μοναδικό άρωμα που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Δυνατό, έντονο, επίμονο αλλά δυστυχώς παροδικό. Αυτό το οποίο θα επιθυμούσαμε είναι να μπορούσαμε να ξανά είχαμε το ίδιο άρωμα και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η αποθήκευση του καφέ κρύβει πολλά πρέπει και πολλά μη. Η φρεσκάδα του καφέ έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεύση του, γι΄ αυτό πρέπει να διατηρούμε τον καφέ που αγοράζουμε σε καλή κατάσταση, ώστε η γεύση και το άρωμα του να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι το τελευταίο φλιτζάνι μας. Τα πρέπει
  • Μόλις ανοίξετε την συσκευασία του καφέ σας, καλό θα ήταν να την αποθηκεύσετε αμέσως σε ένα αεροστεγές γυάλινο ή κεραμικό δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Να θυμάστε ότι ένα συρτάρι κοντά στο φούρνο είναι συχνά πολύ ζεστό, όπως και ένα συρτάρι σε έναν εξωτερικό τοίχο της κουζίνας σας, αν δέχεται θερμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Είναι σημαντικό να τον κρατήσετε μακριά από υπερβολικό αέρα, υγρασία, θερμότητα και φως, με αυτή τη σειρά, προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκια ​ η γεύση του για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αέρας-Υγρασία: Ο καφές απορροφά πολύ εύκολα την υγρασία με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η γεύση του. Ο συνδυασμός υγρασίας και καφέ προκαλεί έντονη οξείδωση με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται πιο γρήγορα, όταν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Έτσι λοιπόν ο καφές θα πρέπει να αποθηκεύεται πάντα σε αεροστεγές δοχείο. Θερμότητα: Αποθηκεύοντας τον καφέ σε χαμηλή θερμοκρασία στερεοποιούνται τα έλαια που βρίσκονται στους κόκκους. Η εκχύλιση του καφέ βασίζεται στην εξαγωγή των ελαίων και σε περίπτωση που δεν σταθεροποιηθούν, δεν θα έχουμε ένα ρόφημα πλούσιο σε γεύση και άρωμα. Φως: Ο καφές δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένος στο φως του ήλιου αλλά να αποθηκεύεται σε σκοτεινό σημείο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αλλοιώνονται οι κόκκοι του.
  • Είναι σοφό να αγοράσει κανείς καφέ σε ποσότητες ανάλογες με το πόσο γρήγορα θα χρησιμοποιηθεί. Ο καφές αρχίζει να χάνει τη φρεσκάδα του σχεδόν αμέσως μετά το ψήσιμο, έτσι είναι πολύ καλύτερο να αγοράζετε καφέ σε μικρότερες ποσότητες.
  • Καλό θα ήταν εάν μπορείτε να προτιμάτε, υψηλής ποιότητα καφέ, καθώς σε αυτή την περίπτωση διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την φρεσκάδα του.
  • Εάν έχετε καταψύξει τον καφέ σας, καλό θα ήταν να τον χρησιμοποιήσετε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες. Ο καφές δεν παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικά από τη στιγμή που θα καβουρδιστεί ο καφές, ο χρόνος ξεκινά και μετράει αντίστροφα όσον αφορά τη φρεσκάδα του. Γι’ αυτό καλό είναι να αγοράζουμε καφέ σε κόκκους που είναι σε αεροστεγείς συσκευασίες με βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την είσοδο ατμοσφαιρικού αέρα. Καλό θα ήταν μάλιστα από την στιγμή που θα ανοιχτεί να καταναλωθεί μέσα στο διάστημα των δυο εβδομάδων.

Τα μη


  • Αποφεύγετε να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές σχεδόν αμέσως μετά το ψήσιμό του, αρχίζει να χάνει τα χαρακτηριστικά του, το άρωμά του, τη γεύση του κ.τ.λ. Για έναν καλύτερο γευστικά καφέ αγοράστε την μικρότερη δυνατή ποσότητα.
  • Μην βασίζεστε στο ψυγείο, ως μαγική λύση αποθήκευσης. Σε περίπτωση που η συσκευασία αποθήκευσης δεν είναι στεγανοποιημένη, μπορεί να δημιουργηθεί υγρασία στον καφέ. Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς «εχθρούς» του. Ένα περιβάλλον με έντονη υγρασία μπορεί να χαλάσει τους κόκκους μας αρκετά γρήγορα, φιμώνοντας τη γεύση τους και αλλοιώνοντας σημαντικά το άρωμά τους.

  • Μην καταψύχετε τον καφέ σας στην αρχική του συσκευασία. Η απόψυξη θα προκαλέσει υγρασία, η οποία καταστρέφει τη γεύση. Εάν πρέπει να κρατήσετε τον καφέ σας στην κατάψυξη, καλό θα ήταν να τον αποθηκεύσετε σε μικρές ποσότητες μέσα σε ειδικές σακούλες για την κατάψυξη. 


  • Μην αποθηκεύετε τον καφέ κοντά σε τρόφιμα με έντονο άρωμα, όπως π.χ. το σκόρδο. Οι κόκκοι του καφέ είναι αρκετά πορώδεις και θα πάρουν τη μυρωδιά κάθε ισχυρού αρώματος από τα τρόφιμα που βρίσκονται γύρω του.

  • Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία για την αποθήκευση του καφέ σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσουν την γεύση του.

Αν αναζητάτε εξαιρετική ποιότητα καφέ, τότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τον αγαπημένο σας καφέ Δρίτσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθείτε για τα διάφορα είδη καφέ που διαθέτουν εξαιρετική γεύση και άρωμα.