Βιεννέζικος Καφές: μια απλή συνταγή με παράδοση αιώνων

Μπορεί για πολλούς η έννοια του καφέ να είναι ταυτισμένη με την πόλη της Ιταλίας, όμως υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν την δική τους ιστορία και παράδοση, γύρω από την κουλτούρα του καφέ. Η ιστορία του Βιεννέζικου καφέ, ξεκινάει αιώνες πίσω, από το 1683. Η Οθωμανική αυτοκρατορία γνωρίζει την ήττα στην πολιορκία της Βιέννης, γεγονός που αποτελεί και το οριστικό ανάχωμα στην εκτός ελέγχου επέκτασή της. Ανάμεσα στα λάφυρα τα οποία περισυνέλεξαν, από το πεδίο της μάχης, οι Βιεννέζοι πήραν και αρκετά σακιά με κόκκους καφέ. Ενώ τα υπόλοιπα λάφυρα μοιράστηκαν στους στρατιωτικούς τα σακιά κατέληξαν στον Georg Franz Kolschitzky, μαζί με μία άδεια που του επέτρεπε να ανοίξει το πρώτο βιεννέζικο καφενείο. Ακόμα και σήμερα υπάρχει ένας δρόμος στην κεντρική Βιέννη που φέρει το όνομά του αλλά και ένα άγαλμα το οποίο βρίσκεται εκεί, για να μας θυμίζει την απαρχή της πλούσιας βιεννέζικης κουλτούρας του καφέ. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η κουλτούρα του καφέ στη Βιέννη εξελίχθηκε και εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα από το 2011 να αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (Weltkulturerbe) της UNESCO. Δεν θεωρείται, ένας απλός καφές αλλά είναι τρόπος ζωής. Μια «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της Αυστριακής πρωτεύουσας. Τα καφενεία άρχισαν να αλλάζουν μορφή, να προσθέτουν γεύματα και εφημερίδες, με αποτέλεσμα να γίνουν στέκια απαραίτητα για την κοινωνική ζωή. Μπορεί την περίοδο πολέμων να έχαναν την δημοτικότητα τους, αλλά πάντα συνέχιζαν να αποτελούν το κέντρο των εξελίξεων της καθημερινότητας των Βιεννέζων. Τα στέκια αυτά μάλιστα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της Βιεννέζικης λογοτεχνίας. Ο καφές στην Βιέννη είναι κάτι παραπάνω από μια στιγμιαία απόλαυση. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που ο κόσμος πίνει τον καφέ του και φεύγει, στην Βιέννη θεωρείται φυσιολογικό να καθίσετε για ώρες απολαμβάνοντας τον καφέ σας. Απόδειξη αυτού είναι ότι το προσωπικό θα σας γεμίζει το ποτήρι σας με νερό, αρκετά συχνά, καθώς είστε ευπρόσδεκτοι να καθίσετε όσο θέλετε. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι Βιεννέζοι «σε ένα καφενείο απολαμβάνεις χώρο και χρόνο και στο τέλος πληρώνεις μόνο τον καφέ σου». Παρόλη τη σημασία του καφέ για την καθημερινότητα των Βιεννέζων, η αλήθεια είναι ότι οι Αυστριακοί δεν ανέπτυξαν ιδιαίτερες ή ξεχωριστές συνταγές για τον καφέ τους. Γενικά ο καφές τους, ακολούθησε την χαρακτηριστική πορεία της Ευρώπης. Αρχικά, παρασκεύαζαν τον καφέ τους παρόμοια με τον ελληνικό, στην συνέχεια προτιμούσαν τον καφέ φίλτρου ο οποίος γνώρισε και ιδιαίτερη ανάπτυξη για να τους κατακτήσει στο τέλος ο espresso, όπως συνέβη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ένας από τους πιο γνωστούς τύπους σερβιρίσματος αποτελεί ο «βιεννέζικος». Τι χρειαζόμαστε για έναν Βιεννέζικο Καφέ;
  • Έναν διπλό espresso (περίπου 60 ml)
  • 40 ml κρύα κρέμα γάλακτος
  • Άγλυκο κακάο
  • Ένα βιεννέζικο μπισκότο βουτύρου

Πως σερβίρουμε τον Βιεννέζικο καφέ;

  • Ετοιμάζουμε δύο espresso και τους σερβίρουμε σε ένα ποτήρι cappuccino
  • Χτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος, ώστε να γίνει σαντιγί
  • Τοποθετούμε τη σαντιγί μας πάνω από τον διπλό espresso
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το κακάο και συνοδεύοντας με ένα μπισκοτάκι βουτύρου.

Επειδή η απόλαυση κρύβεται στην απλότητα, αρκεί ένας καλής ποιότητας καφές espresso της εταιρείας Δρίτσα, μια κουταλιά φρέσκιας, αφράτης σαντιγί κι ένα μπισκοτάκι, για να πιούμε το καφεδάκι μας σαν αυθεντικοί Βιεννέζοι.