Η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στις γυναίκες

Για όσες γυναίκες η μέρα σας δεν μπορεί να ξεκινήσει δίχως μια κούπα καφέ, αξίζει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με μια έρευνα, η αγαπημένη σας συνήθεια συνδέεται πλέον με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Πιο αναλυτικά, στα πλαίσια μιας έρευνας που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο, βρέθηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου, συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τις γυναίκες και ο καφές έχει την ικανότητα να δράσει προστατευτικά, όπως αναφέρει και η επικεφαλής της μελέτης, Marta Crous-Bou, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Για την έρευνα, συλλέχθηκαν δεδομένα από 19 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιείχαν περίπου 40 χιλιάδες γυναίκες, με τις 12 χιλιάδες εξ αυτών να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου.

Παρ’ ό,τι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίστηκε με όλα τα οφέλη που αναφέραμε, ακόμη και τα δύο ή τρία φλιτζάνια σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατά 7%. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα οφέλη βρέθηκαν σε γυναίκες που ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους τις κατέτασσε στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ σε εκείνες με φυσιολογικό βάρος δεν παρουσιάστηκαν κάποια συγκεκριμένα οφέλη, μάλλον διότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί κρίσιμο δείκτη εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Η καφεΐνη διαδραματίζει κομβικό ρόλο και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συστατικά του καφέ μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της ινσουλίνης, τα οποία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.

Στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας, αναλύθηκε και η περίπτωση της κατανάλωσης τσαγιού, χωρίς να βρεθεί όμως κάποια σύνδεση που να έχει ενδιαφέρον. Ο καφές του Δρίτσα συνεχίζει λοιπόν να είναι η αγαπημένη σας συνήθεια, με επιστημονικά αποδεδειγμένα τεκμήρια πλέον!