Η παράδοση του καφέ στην Γουατεμάλα

Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά η Γουατεμάλα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπως επίσης βρίσκεται και ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η παράδοση της παραγωγής του καφέ στη Γουατεμάλα μας πηγαίνει πίσω στο 1850 και σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο καφές είναι πια το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Η Γουατεμάλα διαθέτει μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους και πιο ιδιαίτερους καφέδες παγκοσμίως. Οι οκτώ περιοχές της χώρας που γίνεται η καλλιέργεια διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, στο βαθμό που κάποιες καλύπτονται από ηφαιστειακό έδαφος, ενώ κάποιες άλλες έχουν τροπικό κλίμα.

Ιδιαίτερος λόγος αξίζει να γίνει στο είδος καφέ Antigua, το οποίο πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στην τωρινή πρωτεύουσα της Πόλης της Γουατεμάλα και η οποία ισοπεδώθηκε από έναν ισχυρό σεισμό το 1773. Ο καφές Guatemala Antigua φημίζεται για τις περίπλοκες γευστικές αποχρώσεις του, καθώς και για τα διαφορετικά επίπεδα οξύτητας. Οι υπόλοιποι καφέδες της χώρας είναι πιο ήπιοι γευστικά, αφού έχουν πρώτα εκτεθεί στον υγρό καιρό των περιοχών από όπου προέρχονται. Μερικά εξέχοντα παραδείγματα είναι ο Coban, o Huehuetenango από τις πλαγιές της κεντρικής οροσειράς προς τη μεριά της Καραϊβικής, όπως επίσης και ο San Marcos που καλλιεργείται στις πλαγιές με θέα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όλοι αυτοί οι καφέδες συντονίζονται από τον οργανισμό ANACAFE, ο οποίος είναι και ο εθνικός συνεταιρισμός του καφέ της Γουατεμάλας, εκπροσωπώντας σχεδόν 90.000 παραγωγούς καφέ της χώρας. Καταναλώστε τον espresso Guatemala  Coffee History του OriginArte και ταξιδέψτε στα πιο αυθεντικά μέρη της μακρινής Γουατεμάλας!