Η παράδοση του καφέ στην Κολομβία

Αποτελεί πια κοινό μυστικό πως ο καφές από την Κολομβία θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους του πλανήτη. Η Κολομβία ως χώρα έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή κόκκων αραβικού καφέ και η κομβική γεωγραφική της θέση σίγουρα συνδράμει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους καφέ.

Η Κολομβία ως χώρα βρισκόταν δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής καφέ, μετά φυσικά από τη Βραζιλία, αν και τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω και από το Βιετνάμ, το οποίο και έχει επενδύσει πολλά στην αγορά του καφέ με την παραγωγή και ραγδαία προώθηση της ποικιλίας του κόκκου καφέ robusta.

Η Κολομβία διαχωρίζεται από τις Άνδεις σε τρεις παράλληλους, μέσα στις οποίες και καλλιεργούνται οι ποικιλίες του καφέ. Δεν μπορεί να πει κανείς πότε ακριβώς εμφανίστηκε ο καφές στη χώρα, αν και η επικρατέστερη θεωρία είναι πως ιεραπόστολοι του 7ου αιώνα έφεραν μαζί τους κόκκους καφέ, αν και η εξαγωγή του καφέ προς τις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1835. Το 1860 ο καφές έγινε με χαρακτηριστική άνεση το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κολομβίας, όπως επίσης και η βασική πηγή των κρατικών εσόδων της χώρας. Η Κολομβία διαθέτει 38 ανεξάρτητους συνεταιρισμούς, από τους οποίους οι 19 είναι επίσημα αναγνωρισμένοι για τη διαδικασία του εμπορίου από το Fair Trade Labeling Organization.

Το παγκόσμιο «κραχ» στη βιομηχανία του καφέ χτύπησε και τους μικροπαραγωγούς της Κολομβίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 23% των παραγωγών αδυνατούσε να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδά. Η παραγωγή σημείωσε πτώση της τάξεως του 44%, καθώς το κόστος τόσο της παραγωγής όσο και της διανομής ήταν δυσβάσταχτο. Πολλοί παραγωγοί οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη της φάρμας τους και επέλεξαν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, αναζητώντας δουλειά σε άλλους κλάδους.

Βέβαια, με την παγκόσμια αύξηση της τιμής του καφέ, η οικονομία της Κολομβίας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη και οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ στους παραγωγούς του καφέ. Σήμερα η Κολομβία πληροί όλες τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να ανακάμψει πλήρως, να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα του κόκκου της, αλλά και να προστατέψει το οικολογικό της περιβάλλον. Όλα τα αυθεντικά εξωτικά αρώματα του καφέ της Κολομβίας βρίσκονται στον espresso Colombia Coffee History του OriginArte που θα απολαύσετε στον Δρίτσα!