Η παράδοση του καφέ στην Κόστα Ρίκα

Η ιστορία του καφέ στην Κόστα Ρίκα ξεκινά στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν δηλαδή φυτεύτηκαν οι πρώτοι κόκκοι Arabica στην Central Valley, μια περιοχή με ιδανικές συνθήκες για καλλιέργεια, λόγω του εύφορου εδάφους, του υψόμετρου και του ήπιου κλίματος. Η καλλιέργεια συνεχίστηκε και επεκτάθηκε και η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα δεν άργησε να συνειδητοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν στον καφέ. Για να ενθαρρύνει λοιπόν κι άλλο την παραγωγή, προσέφερε ελεύθερα κομμάτια γης στους καλλιεργητές καφέ κατά τον 19ο αιώνα.

Στη δεκαετία του 1830, τα έσοδα από τις εξαγωγές καφέ ξεπέρασαν αυτές του καπνού, της ζάχαρης και του κακάο. Ο καφές εξήχθη αρχικά στον Παναμά και έπειτα στη Χιλή, από όπου και στάλθηκε στην Αγγλία. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Άγγλος καπετάνιος William Le Lacheur Lyon έστειλε εκατοντάδες τσάντες καφέ από τον Κόστα Ρίκα στην Βρετανία και έτσι πυροδοτήθηκε πανεθνικό ενδιαφέρον για το προϊόν. Μέχρι το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγγλία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης των εξαγωγών καφέ από την Κόστα Ρίκα.

Η βιομηχανία του καφέ δημιούργησε μια νέα πλούσια ανώτερη τάξη καλλιεργητών και εμπόρων, πολλοί εκ των οποίων είχαν δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συνέδραμαν ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της κεντρικής θέσης του καφέ στην οικονομία της Κόστα Ρίκα. Αν και η ισορροπία των τάξεων στη χώρα έγινε πιο άνιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα έσοδα από τον καφέ ήταν τέτοια που συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της Κόστα Ρίκα, με την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου στις ακτές του Ατλαντικού.

Σήμερα, ο καφές της Κόστα Ρίκα είναι βραβευμένος ως ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη και εξάγεται σε κάθε γωνιά της Γης. Η Κόστα Ρίκα είναι ο 13ος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, παράγοντας περίπου 1,5 εκατομμύρια σακούλες το χρόνο. Το 90% του καφέ της χώρας εξάγεται, με τα έσοδα που προκύπτουν να αντιπροσωπεύουν το 11% των κερδών της Κόστα Ρίκα από τις εξαγωγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του καφέ της χώρας καλλιεργείται στις επαρχίες San José, Alajuela, Puntarenas, Heredia και Cartago. Αυτές οι περιοχές διαθέτουν ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια καφέ. με το έδαφος να είναι ηφαιστειακό, ελαφρώς όξινο και εξαιρετικά γόνιμο. Τα υψηλότερα υψόμετρα - ιδιαίτερα μεταξύ 1.200 και 1.700 μέτρων - έχουν πιο δροσερό κλίμα που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων του καφέ.

Οι περισσότεροι καρποί του καφέ συλλέγονται από τα φυτά και στη συνέχεια μεταφέρονται σε μονάδες επεξεργασίας, όπου πλένονται και εν συνεχεία αφαιρούνται από τον πολτό. Οι κόκκοι αποξηραίνονται είτε στον ήλιο είτε από μια μηχανή και ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθός τους και το σχήμα τους για να σφραγιστούν έπειτα σε σάκους.

Οι πιο κλασικές ποικιλίες καφέ στην Κόστα Ρίκα είναι ήπιες και μαλακά όξινες. Είναι δηλαδή ό,τι πρέπει για το απόγευμα, με συνοδεία κάποιου επιδορπίου. Οι καλλιεργητές πειραματίζονται πάντα και με νέες πιο φρουτώδεις γεύσεις οι οποίες είναι μεν λιγότερο παραδοσιακές, αλλά στηρίζονται πάνω σε κλασικές ποικιλίες και βρίσκουν ανταπόκριση στη διεθνή αγορά. Απολαύστε λοιπόν υπεύθυνα το καλύτερο χαρμάνι καφέ από την Κόστα Ρίκα στα προϊόντα του Δρίτσα!