Η συμβολή του καφέ στη ρύθμιση του σακχάρου

Ελβετοί επιστήμονες αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο στη χρήση καφεΐνης, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης με έναν… εσπρέσο! Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Φουσενέγκερ, πήραν κύτταρα ανθρώπινων νεφρών και τα τροποποίησαν ώστε να παράγουν ινσουλίνη. Έπειτα, προσέθεσαν σε αυτά έναν υποδοχέα που πυροδοτεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος, όταν αντιληφθεί την παρουσία μορίων καφεΐνης στο σώμα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσέθεσαν ένα εμφύτευμα με εκατοντάδες χιλιάδες τροποποιημένα κύτταρα κάτω από το δέρμα δέκα διαβητικών ποντικιών. Αφού τους έδωσαν καφέ με το φαγητό τους, διαπίστωσαν πως τα πειραματόζωα βρίσκονταν πλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τόσο καλά όπως και τα ποντίκια που δεν είχαν διαβήτη. Οι ερευνητές διαβεβαίωσαν πως ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί τυχαία η έκκριση ινσουλίνης είναι πολύ μικρός, καθώς, δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πηγές καφεΐνης στο φαγητό, πέρα από την κατανάλωση καφέ. Όπως αναφέρουν, αν χρειάζεται να αυξηθεί η δόση της ινσουλίνης, αρκεί να αυξηθεί η ποσότητα της καφεΐνης με ένα δυνατότερο καφέ. Όπως δήλωσε ο Φουσενέγκερ, αρκεί να πιείς έναν καφέ το πρωί, άλλον ένα μετά το μεσημεριανό και έναν ακόμη μετά το δείπνο, ανάλογα με το πόση ινσουλίνη πρέπει να πάρεις προκειμένου να επαναφέρεις τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα. Το κυτταρικό εμφύτευμα που ανταποκρίνεται άμεσα στην καφεΐνη θα διαρκεί έξι μήνες έως ένα έτος, προτού χρειασθεί αντικατάσταση. Φυσικά, το συγκεκριμένο πείραμα θα πρέπει να δοκιμαστεί πολύ περισσότερο σε ζώα και ανθρώπους, πριν να είναι έτοιμο προς ιατρική χρήση, αυτό που γίνεται όμως κατανοητό είναι πως μια ακόμη έρευνα αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης του αγαπημένου μας καφέ από τον Δρίτσα!