Καν’ το όπως οι Ιταλοί - οι παραλλαγές του espresso

Καν’ το όπως οι Ιταλοί

οι παραλλαγές του espresso

Από το Μιλάνο μέχρι το Παλέρμο, σε κάθε γωνιά της Ιταλίας υπάρχει και ένα μικρό καφέ. Κάθε πρωί οι περισσότεροι Ιταλοί κάνουν μια μικρή στάση, στα διάφορα καφέ, πίνουν γρήγορα έναν espresso και συνεχίζουν στις δουλείες τους. Νιώθει κανείς, ότι η μυρωδιά του καφέ υπάρχει ακόμα και στον αέρα της πόλης . Δεν είναι ο εξαιρετικός espresso, που δημιουργεί αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση. Είναι το γεγονός ότι γι΄ αυτούς τους ανθρώπους η ώρα του καφέ, έχει την μορφή ιεροτελεστίας. Είναι ο δικός τους τρόπους για να πούνε καλημέρα. Ο καφές άλλωστε δεν είναι μόνο μια μορφή συνήθειας γ΄ αυτούς, είναι μέρος της κληρονομιάς τους.

Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Ιταλοί δεν συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους με τις ώρες. Προτιμούν να τον πίνουν al bango , δηλαδή όρθιοι στον πάγκο του μπαρ, σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα λεπτά από την στιγμή που θα φτιαχτεί.

Άλλωστε, espresso στα Ιταλικά σημαίνει γρήγορος. Θεωρούν ότι , ο μέσος όρος για να πιεις τον καφέ σου είναι το ένα λεπτό, αν και οι γνώστες του καφέ υποστηρίζουν, πως ο espresso είναι σαν σφηνάκι καφέ, το πίνεις σε 25 δευτερόλεπτα για να μη χαθεί το άρωμα και τη γεύση του.

Un caffe prego …. (ένα καφέ παρακαλώ). Όταν οι Ιταλοί ζητούν καφέ εννοούν πάντα τον espresso. Είναι τόσο διαδεδομένος στην Ιταλία, που το να παραγγείλει κανείς «έναν καφέ» αρκεί για να φέρουν έναν απολαυστικό εσπρέσο, χωρίς δεύτερη συζήτηση. Ο καφές espresso έχει σκούρο καφέ χρώμα και έναν αφρό στην επιφάνειά του , ο οποίος ονομάζεται κρέμα Η κρέμα αυτή, ευθύνεται για την διατήρηση των αρωμάτων και τις θερμοκρασίας του καφέ. Το τέλειο χρώμα της κρέμας, θυμίζει αυτό του φουντουκιού, με καστανές ανταύγειες. Πρέπει να είναι πυκνή, ομοιόμορφη και λεία και να μην παρουσιάζει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο να απολαμβάνει τον καφέ, κάτι που φαίνεται από τα διάφορα χαρμάνια που αγαπά και από τις πολλές παραλλαγές του εσπρέσο που σερβίρονται στα καφενεία της.

Caffe ristretto

H λέξη ristretto, σημαίνει αυστηρός. Όταν λοιπόν αναζητάμε αυτό το είδος καφέ, αναφερόμαστε σε μια αυστηρά μικρή δοσολογία καφέ. Συγκεκριμένα ο barista ρίχνει μόνο τα πρώτα ml , μιας πλήρους δόσης espresso. Η πρώτη ύλη είναι κοινή, με αυτή του απλού espresso, αλλάζει όμως η δοσολογία του νερού, όπου είναι αρκετά λιγότερο. Έτσι έχουμε μικρότερη δόση καφέ, αλλά πιο πλούσια γεύση, με πιο γλυκό και έντονο άρωμα. Ουσιαστικά, χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική από αυτή του παραδοσιακού espresso, που αλλάζει την γεύση και την υφή του καφέ.

Caffe lungo

Η λέξη lungo μεταφράζεται ως μακρύς. Ο barista τοποθετεί μεγαλύτερη δόση καφέ και αφήνει να πέσει περισσότερο ζεστό νερό από την μηχανή. Ο καφές αυτός δεν είναι τόσο δυνατός όσο ο παραδοσιακός espresso ή ο ristretto , κερδίζει όμως σε άρωμα δίνοντας ταυτόχρονα μια λιγότερο γλυκιά γεύση.

Caffe con panna

Η έκφραση con panna σημαίνει με κρέμα. Σε ένα φλιτζάνι του espresso ο barista “τρέχει” 30 ml espresso. Στην συνέχεια προσθέτει μια κουταλιά ζεστό αφρόγαλα και μια ροζέτα σαντιγί στο κέντρο του φλιτζανιού. Η κρέμα προσδίδει στον καφέ μια γλυκιά και πλούσια γεύση. Παρόλο που πρόκειται για μια παλαιότερη παραλλαγή, συνεχίζει να είναι αρκετά δημοφιλής επιλογή στα καφενεία της Βουδαπέστης και της Βιέννης.

Caffe corretto Η λέξη corretto σημαίνει ο διορθωμένος , ο σωστός. Ο barista τοποθετεί μια δόση espresso και μια δόση liquer ( grappa, sambuca ή κονιάκ ). Έτσι, ο καφές γίνεται ελαφρώς γλυκύτερος. Στην Ιταλία μάλιστα συνηθίζουν να προσθέτουν μια κουταλιά από χωνευτικό liquer και τον προτιμούν μετά από ένα καλό δείπνο. Ο καφές espresso μαζί με το χωνευτικό ποτό, βοηθάει στην καλύτερη πέψη της τροφής.

Caffe Americano

O Americano παρασκευάζεται προσθέτοντας ζεστό νερό στον espresso με αποτέλεσμα να δίνει παρόμοια δύναμη, αλλά διαφορετική γεύση από τον κλασικό espresso. Το πόσο δυνατός είναι ένας Americano ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα του καφέ και του νερού.

Affogato Η λέξη affogato στα Ιταλικά σημαίνει πνιγμένος. Το όνομα του το οφείλει στη μπάλα παγωτού που πνίγεται σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Ο καφές αυτός είναι ιδανικός, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ενδείκνυται τις απογευματινές ώρες, αφού ο affogato αποτελεί έναν απολαυστικό συνδυασμό επιδορπίου και καφέ. Παρόλο που η κλασική ιταλική συνταγή απαιτεί παγωτό βανίλια και καφέ (affogato al cafe), υπάρχουν και πολλές παραλλαγές του.

Latte Macchiato Ο καφές αυτός μεταφράζεται ως λεκιασμένο γάλα. Πήρε το όνομά του από τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται, αφού ουσιαστικά το γάλα “λεκιάζεται” από τον espresso. O barista τοποθετεί ζεστό γάλα, μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο ποτήρι. Στην συνέχεια “τρέχει” 40ml espresso και από πάνω αμέσως ρίχνει τον αφρό γάλακτος.

Caffe Latte Ο καφές αυτός σερβίρεται σε φλιτζάνι μεγαλύτερο από του cappuccino, περίπου 200 ml. Αυτό συμβαίνει για να επιτευχθεί η σωστή και ιδανική ισορροπία καφέ - γάλακτος. Ο barista, πρώτα σερβίρει το διογκωμένο από την μηχανή γάλα, καλύπτοντας τα 3/4 της κούπας. Στην συνέχεια ετοιμάζει τον espresso και τον προσθέτει σιγά σιγά μέσα στο γάλα.

Cappuccino Πήρε το όνομά του από την κουκούλα των Φραγκισκανών Μοναχών, αφού κατά λέξη μεταφράζεται ως «μικρή κουκούλα». Ο καπουτσίνο αποτελείται συνήθως από περίπου 125 ml γάλα και 25 ml καφέ. Ο αφρός ή κρέμα, πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος και σε άφθονη ποσότητα. Συνήθως, πίνεται γλυκός συνοδεύεται με ένα κρουασάν ή κάποιο άλλο γλύκισμα ζαχαροπλαστικής.

Τα όρια ανάμεσα στον Latte και τον Cappuccino είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, όμως σε γενικές γραμμές, ο cappuccino περιέχει λιγότερο γάλα από τον Latte και περισσότερο αφρόγαλα, σερβίρεται σε κούπα και συνηθίζεται να έχει στην κορυφή του αφρόγαλα, λίγη κανέλα ή λίγο κακάο. Η αναλογία καφέ και γάλακτος πρέπει να είναι 50 : 50. Ενώ στην Ελλάδα ο cappuccino, είναι εξαιρετικά δημοφιλής, στην Ιταλία θεωρείται αποκλειστικά καφές που συνοδεύει το πρωινό και σπάνια σερβίρεται μετά τις 10:00 το πρωί.

Μην αντιμετωπίζεται λοιπόν, τον καφέ σας, διεκπεραιωτικά σαν μια απλή συνήθεια. νιώστε τις γεύσεις και τα αρώματα του αυθεντικού espresso της εταιρείας Δρίτσα και περιπλανηθείτε στην μαγεία των γεύσεων ενός ιταλικού καφέ.