Καφές και μνήμη, τι πρέπει να θυμάστε

Καφές και μνήμη, τι πρέπει να θυμάστε

Είναι γνωστό ότι, ο καφές διαθέτει μια μεγάλη λίστα με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και στην οποία προστίθεται πλέον και η βελτίωση της μνήμης. Καθώς διενεργούνται αρκετές επιστημονικές έρευνες για τις “μαγικές” ιδιότητες του αγαπημένου μας ροφήματος, γνωστοποιούνται συνεχώς νέα θετικά ευρήματα. Μία από τις έρευνες αυτές διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Μάικλ Γιάσα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, οι ερευνητές προχώρησαν σε ένα “τυφλό” πείραμα στα πλαίσια της έρευνας. Χώρισαν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν κανάλωναν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, σε δύο ομάδες, στην πρώτη ομάδα χορήγησαν ένα χάπι χωρίς κάποια ειδική ιδιότητα και στη δεύτερη έδωσαν ένα χάπι καφεΐνης των 200 mlg. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μελετήσουν για πέντε λεπτά μια σειρά από εικόνες. Την επόμενη μέρα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα που είχε καταναλώσει το χάπι καφεΐνης μπορούσε να ανακαλέσει καλύτερα τις εικόνες που είχε παρατηρήσει.

 

Η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της προσοχής και της μνήμης εργασίας. Ακόμα, έρευνες οι οποίες έγιναν με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, τεκμηριώνουν τη βελτιωτική δράση της καφεΐνης για τη μνήμη και την προσοχή.

Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία είναι εξέταση προηγμένης τεχνολογίας που είναι σε θέση να απεικονίζει με ακρίβεια τις περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται ανάλογα με τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όταν οι εθελοντές συμμετέχοντες έπαιρναν καφεΐνη, απαντούσαν στα τεστ καλύτερα και ταχύτερα. Αντίστοιχες ήταν οι ενδείξεις στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, με την κατανάλωση καφεΐνης, οι λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και την προσοχή, δραστηριοποιούνταν πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς καφεΐνη.

Η βραχύβια μνήμη σε αντίθεση με τη μακρόχρονη μνήμη, είναι το τμήμα της ανθρώπινης μνήμης που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το περιεχόμενο της μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Φαίνεται ότι, ο καφές μπορεί να διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας.  

Η καφεΐνη διεγείρει τον εγκέφαλο και τα τμήματα του που είναι υπεύθυνα για την εγρήγορση, την ικανότητα αγρυπνίας, τη διάθεση και τη συγκέντρωση, επηρεάζοντας θετικά ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις της καφεΐνης.

Μέσα από τα ερευνητικά στοιχεία επισημαίνεται ότι, ο καφές έχει ευεργετικές επιδράσεις για τη μνήμη μας και κυρίως στους ενήλικες, βελτιώνει τη μνήμη σημαντικά.

Η σωστή ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης καφέ ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά βάσει του τρόπου ζωής, της διατροφής του και άλλων ποιοτικών παραγόντων που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά του.

Να θυμάστε λοιπόν κάθε φορά που απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας ρόφημα ανεξάρτητα από το είδος καφέ ότι, ο καφές βελτιώνει τη μνήμη και τα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης στον άνθρωπο. Διαλέξτε τον αγαπημένο σας καφέ από την εταιρεία Δρίτσας και θυμηθείτε την αγαπημένη σας γεύση όπου και αν βρίσκεστε.