Ο καφές μετά το φαγητό

Ο καφές μετά το φαγητό

Ο καφές για τον Έλληνα, λειτουργεί ως μια μορφή ιεροτελεστίας. Είναι μια συνήθεια, που αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του. Οποιαδήποτε μέρα οποιαδήποτε ώρα ένας καφές είναι πάντα καλοδεχούμενος έως και απαραίτητος.

Αν δεν πιεις τον καφέ σου το πρωί δεν έχεις ξυπνήσει. Κάθε διάλειμμα σου, εννοείται ότι περιλαμβάνει καφέ και κάθε συνάντησή σου με αγαπημένα πρόσωπα, δεν θεωρείται ολοκληρωμένη, εάν στο χέρι σου, δεν υπάρχει ένα ποτήρι ή φλιτζάνι καφέ.

Ακολουθώντας κάποιος την απλή αναλογική, εύκολα φτάνει στο συμπέρασμα, ότι ο καφές δεν θα μπορούσε να λείψει και μετά το τέλος, ενός γεύματος. Άλλωστε , είναι μια συνήθεια που ήδη συμβαίνει, ιδιαίτερα μετά από ένα εορταστικό φαγοπότι, που οι περισσότεροι τρώμε λίγο περισσότερο από το κανονικό.

Οι Ιταλοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων, γνωρίζουν πολλά γύρω από την έννοια του καφέ, συνηθίζουν μετά το μεσημεριανό τους φαγητό, να πίνουν ένα μικρό espresso. Η επιλογή τους αυτή έχει τη σημασία της . Όχι cappuccino αλλά espresso. Οι Ιταλοί, θεωρούν και μάλλον έχουν δίκιο, ότι το γάλα και μάλιστα το ζεστό, πριν ή μετά το φαγητό δεν κάνει καλό στο στομάχι, αφού δυσκολεύει την διαδικασία της πέψης. Οι Ιταλοί είναι ένας λαός που δίνει μεγάλη έμφαση, στην διαδικασία της χώνεψης και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται , εάν παρατηρήσει κανείς τις τόσες διαφημίσεις τους, στην τηλεόραση, που αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Συνηθίζουν να καταναλώνουν,

τον cappuccino τις πρωινές ώρες, αφού για πολλούς Ιταλούς, το γάλα αποτελεί ένα μικρό γεύμα. Έτσι το πρωί μπορεί να τους δείτε να πηγαίνουν στη δουλειά κρατώντας έναν καπουτσίνο στο χέρι.

Και επειδή οι Έλληνες δημιουργούν τις δικές τους συνήθειες που είναι άμεσα συνδεδεμένες, τις περισσότερες φορές, με την παράδοση τους, μετά το φαγητό τους, προτιμούν ένα φλιτζάνι ζεστό ελληνικό καφέ.

Ο ελληνικός καφές βοηθάει στην καλύτερη πέψη του οργανισμού μας. Χωνεύουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα , ιδιαίτερα, όταν έχει προηγηθεί ένα βαρύ γεύμα. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της πέψης της τροφής καθώς αυξάνει τα επίπεδα οξέος στο στομάχι. Διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου περνώντας έτσι, πιο γρήγορα η τροφή από το γαστρικό υγρό.

Ακόμα βοηθά στην καύση του περιττού λίπους. Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να «δίνει εντολή» στα λιποκύτταρα να διασπάσουν το συσσωρευμένο λίπος. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της επινεφρίνης (κοινώς γνωστή ως αδρεναλίνη) στο αίμα. Η επινεφρίνη ταξιδεύει μέσω του αίματος και φτάνει στον λιπώδη ιστό, όπου βοηθά να διασπαστεί το συσσωρευμένο λίπος και να απελευθερωθεί στη συνέχεια στο αίμα. Έτσι, το λίπος απομακρύνεται από τους ιστούς και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας.

Επίσης διευκολύνει τον μεταβολισμό μας. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι ο καφές, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σε ποσοστό 3-11%. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι η τόνωση του μεταβολισμού προκύπτει κυρίως από τον αυξημένο ρυθμό καύσης του λίπους. Καλό θα ήταν να καταναλώνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα, καθώς έτσι θα πάρετε σχεδόν μηδενικές θερμίδες.

Ο ελληνικός καφές λοιπόν , δεν είναι μόνο απολαυστικός, δεν είναι μόνο υγιεινός, δεν γεμίζει μόνο με τα αρώματα και τις μυρωδιές του το σπίτι μας, είναι και λειτουργικός.

Παραμείνετε πιστοί στην παράδοση και επιλέξτε ανάμεσα στο ελληνικό κλασικό , στον ελληνικό κλασικό decaf και στον ελληνικό σκούρο της εταιρείας Δρίτσας, και πιείτε ένα ευεργετικό καφεδάκι μετά το φαγητό σας.