Καφές το καλοκαίρι

Καφές το καλοκαίρι

Πώς πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας το καλοκαίρι; Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ζεστό ή κρύο; Ο καφές αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους μια καθημερινή συνήθεια που δεν έχει εποχές. Αν σκέφτεστε τι είναι καλύτερο, να πίνετε κρύο καφέ το καλοκαίρι για να δροσιστείτε ή μήπως είναι πιο “υγιές” να πίνετε ζεστό καφέ, οι ερευνητές και οι επιστήμονες έχουν την απάντηση. 

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου, γεγονός που  προκαλεί τον ανθρώπινο οργανισμό να ζητά ένα παγωμένο ρόφημα για να καταφέρει να επανέλθει. Πρόκειται για μια έμφυτη τάση και παρόρμηση του οργανισμού μας. 

Όταν ζεσταινόμαστε, το σώμα μας προσπαθεί να επανέλθει στη φυσιολογική του θερμοκρασία παράγοντας ιδρώτα.

Αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές στη θερμοκρασία μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου θερμικών αισθητήρων που αποστέλλουν σήματα στον εγκέφαλο. Η ενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος δίνει το σήμα για την παραγωγή του ιδρώτα, ώστε ο οργανισμός μας να καταφέρει να δροσιστεί και να ισορροπήσει την εξωτερική προσλαμβανόμενη θερμοκρασία με την εσωτερική. 

Οι ερευνητές όμως προτείνουν να καταναλώνουμε ζεστά ροφήματα, διότι όπως τονίζουν, τα ζεστά ροφήματα βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζέστη, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. 

Μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία λειτουργίας και ρύθμισης της θερμοκρασίας όλα έχουν να κάνουν με τα σωστά μηνύματα που πρέπει να λάβει το κέντρο επιχειρήσεων του οργανισμού μας.  Κατά τη διαδικασία κατανάλωσης ενός ζεστού  ροφήματος, ενεργοποιούνται αντίστοιχα οι θερμικοί αισθητήρες που υπάρχουν στο στομάχι μας. Στη συνέχεια, αρχίζει η διαδικασία ενημέρωσης και αποστολής ηλεκτρικών σημάτων στον υποθάλαμο για να υποδείξει ότι ζεσταινόμαστε.

Η θερμική ενέργεια που χάνεται μέσω αυτής της διαδικασίας ξεπερνά τη θερμότητα του ζεστού ροφήματος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος να είναι τελικά χαμηλότερη από πριν.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το καλοκαίρι, είναι η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού. Η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί στο συμπέρασμα ότι, ανεξάρτητα με τη θερμοκρασία του ροφήματος, ο τελικός στόχος είναι η σωστή και διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση, όπως οι αθλητές, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες. Στις περιπτώσεις αυτές το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, είναι η κατανάλωση πολλών υγρών. Ο καφές το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα, διότι αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ευχάριστη αίσθηση που προκύπτει, ειδικά αν είμαστε λάτρεις του ροφήματος αυτού, μπορεί να συνδράμει στην ενυδάτωση του οργανισμού. 

Το φαινόμενο της αφυδάτωσης οφείλεται στην εν γένει χαμηλή πρόσληψη υγρών, ανεξάρτητα από το είδος του υγρού ή του ροφήματος. Επομένως η σωστή κατανάλωση υγρών είναι το ζητούμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η καφεΐνη δεν σχετίζεται με την αφυδάτωση σε κανένα σημείο. 

Σημαντική παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι, με την κατανάλωση καφέ γενικότερα, αυτό που προσφέρουμε στον οργανισμό μας είναι η ενυδάτωση. Σε έρευνα που έγινε σε αθλητές όπου η ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να ενυδατώσει το ίδιο καλά με άλλα ροφήματα.

Καφές και καλοκαίρι πάνε μαζί και σε κάθε περίπτωση, το ρόφημα μπορεί να συμβάλει στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας.  Οι λάτρεις του καφέ μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν άφοβα τον αγαπημένο τους καφέ και το καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει ανησυχία αφυδάτωσης εξαιτίας της καφεΐνης.