Μυστικά για τον τέλειο καφέ φίλτρου

Μυστικά για τον τέλειο καφέ φίλτρου

Ο καφές φίλτρου είναι από τους μεγάλους παρεξηγημένους της οικογένειας του καφέ. Σερβιριζόταν συνήθως καμένος και πικρός σε παραγεμισμένες κούπες γραφείων και κακοποιημένος. Έτσι έχανε τόσο την ποιότητα του όσο και τη γεύση του . Τα τελευταία χρόνια όμως , ο καφές φίλτρου μας ξανά συστήνεται και μας υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία γεύσης και αρωμάτων. Το μόνο που χρειάζεται, για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα, είναι η σωστή διαχείρισή του.

Η μεθοδική παρασκευή του, είναι αυτή που αναδεικνύει τα γευστικά χαρακτηριστικά, από τις ξεχωριστές ποικιλίες του και μας κάνει να δούμε τον παρεξηγημένο καφέ φίλτρου με άλλο μάτι …

Μπορεί η δημιουργία του, να μην χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιδεξιότητα και να φαίνεται μια εύκολη διαδικασία , κρύβει όμως, αρκετά μυστικά και παγίδες.

Οι κόκκοι και το άλεσμα: Η επιλογή των κόκκων είναι πολύ σημαντική. Ο τέλειος καφές, ξεκινά από τον τέλειο κόκκο. Είναι αυτός, που δίνει, όλο το άρωμα και την γεύση στον καφέ. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το καφεκοπτείο που θα επιλέξετε . Οι πιο γνωστές ποικιλίες καφέ, είναι η arabica και robusta, αλλά υπάρχουν και πολλές μείξεις ποικιλιών.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και το άλεσμα του καφέ. Αν ο καφές είναι αλεσμένος πιο χοντρά από ότι πρέπει, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένας αδύναμος καφές. Αν ο καφές είναι περισσότερο αλεσμένος, τότε το αποτέλεσμα είναι ένας πικρός καφές, αφού σίγουρα θα έχουν εξαχθεί περισσότερα συστατικά από τα επιθυμητά. Ο καφές φίλτρου είναι με διαφορά καλύτερος όταν χρησιμοποιείται λίγες μέρες , αφού έχει αλεστεί. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αγοράζουμε τον καφέ σε μικρές ποσότητες και τον καταναλώνουμε γρήγορα.

Αναλογία: Για κάθε λίτρο νερού αναλογούν 50-65 γραμμάρια καφέ, αυτό σημαίνει περίπου 2 κοφτές κουταλιές της σούπας καφέ για κάθε φλιτζάνι 300 ml. H χρήση ζυγαριάς θα σας βοηθήσει να είστε περισσότερο ακριβείς. Επειδή ο καφές φίλτρου δεν έχει συγκεκριμένες αναλογίες, ούτε συγκεκριμένα φλιτζάνια, υπάρχουν μεγάλες διαφορές από καφέ σε καφέ, σε σχέση με το πόσο δυνατός μπορεί να γίνει.

Το νερό και η θερμοκρασία του: Το νερό αποτελεί από τα κύρια συστατικά του καφέ φίλτρου. Συγκεκριμένα το 99 % της περιεκτικότητά του. Γι’ αυτό, το νερό που θα χρησιμοποιήσετε , έχει μεγάλη σημασία για έναν πετυχημένο και εύγευστο καφέ. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από χλώριο και χημικές ουσίες. Μια καλή επιλογή λοιπόν, είναι το εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Επίσης, καλό θα ήταν το νερό να είναι κρύο. Με αυτό τον τρόπο, αργεί η διαδικασία παρασκευής και έχετε, ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδανικά, η θερμοκρασία που πρέπει να βρίσκεται ο καφές, όταν συναντά το νερό, είναι 92-96 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπτωση που το νερό βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία δημιουργείται ένας ελαφρύς καφές, ενώ σε περίπτωση που το νερό βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία, τότε δημιουργείται ένας δυνατός και πιο πικρός καφές. Είναι πολύ σημαντικό, η θερμοκρασία του καφέ να παραμένει σταθερή κατά την παρασκευή του.

Διαδικασία φιλτραρίσματος: Η διαδικασία φιλτραρίσματος του καφέ, είναι εξίσου σημαντική, γιατί είναι αυτή που διατηρεί τα αρώματα αλλά και την ιδιαίτερη και μεστή γεύση του καφέ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα, να πειραματιστείτε με διάφορες ποικιλίες, χαρμάνια ακόμα και γεύσεις καφέ. Στο εσωτερικό, της μηχανικής του καφέ, τοποθετείται ένα φίλτρο σε σχήμα κώνου, το οποίο γεμίζουμε με αλεσμένο καφέ. Γενικά, όσον αφορά την επιλογή εξοπλισμού, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μάλιστα, σε προσιτές τιμές. Η διαδικασία είναι απλή, η μηχανή ζεσταίνει το νερό, το οποίο στη συνέχεια στάζει στο φίλτρο, διαπερνά τον καφέ και εξαιτίας του βάρους του, χύνεται στην γυάλινη κανάτα ή στην κανάτα θερμός , που βρίσκεται κάτω από τον καφέ και το φίλτρο. Καλό θα ήταν να αποσύρετε την καφετιέρα, ενώ έχει τελειώσει η διαδικασία και όχι νωρίτερα.

Διατηρήστε τον φρέσκο: Εάν θέλετε ο καφές σας, να διατηρήσει τα αρώματα και την γεύση του, μην τον αφήσετε πολύ ώρα, μέσα στην γυάλινη κανάτα. Ακόμα και στις ειδικές κανάτες - θερμός, ο καφές διατηρείται , μόνο για λίγο περισσότερο. Όσο περισσότερη ώρα, μένει μέσα στην καφετιέρα, τόσο πιο έντονη είναι η θερμότητα με αποτέλεσμα το νερό, να εξατμίζεται. Έτσι, ο καφές βράζει, χάνει τα αρώματα του και παίρνει μια στυφή και πικρή γεύση. Ο φρέσκος καφές, είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που έχει μείνει για πολύ ώρα στην καφετιέρα. Ιδανικά λοιπόν, καλό θα ήταν να φτιάχνετε τον καφέ την ώρα, που σας τον ζητάνε και όχι να τον διατηρείτε ζεστό.

Tip of the DAY

Βρέχετε με καυτό νερό το φίλτρο για να διώξετε τυχόν γεύσεις χαρτιού, που μπορούν να περάσουν και να σας χαλάσουν το γευστικό αποτέλεσμα!

Ο καφές φίλτρου βρίσκεται στην περίοδο της αναγέννησής του. Ο νέος καφές φίλτρου, είναι αρωματικός έχει ανοιχτό χρώμα και με την κατάλληλη διαχείρισή του, παρέχει στον καταναλωτή ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Επιλέξτε τον αρωματικό καφέ φίλτρου, την εταιρείας Δρίτσας και διαλέξτε, ανάμεσα στις διαφορετικές γεύσεις του αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας γούστα.