Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον καφέ

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ, αποτελεί αγαπημένη μας συνήθεια σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτόν ενώ αποτελεί και ένα άριστο μέσω κοινωνικοποίησης. Πόσα γνωρίζετε πραγματικά όμως για τον καφέ; Υπάρχουν πολλές ιδέες που έχουν επικρατήσει γύρω από τον καφέ οι οποίες τελικά δεν ισχύουν, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα γεγονότα τα οποία δε γνωρίζουμε και που ίσως να έπρεπε να μάθουμε.

Ας μάθουμε λοιπόν τι ακριβώς ισχύει.

Ένας από τους βασικότερους μύθους που σχετίζεται με τον καφέ είναι ότι προκαλεί νευρικότητα και υπερένταση. Η αλήθεια είναι πως ο καφές λειτουργεί ως ένα ισχυρό τονωτικό και μας βοηθάει να λειτουργήσουμε το πρωί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μας δημιουργεί και νευρικότητα. Ειδικότερα η μέτρια κατανάλωση καφέ συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος. Η καφεΐνη διεγείρει τη μνήμη και αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και αδρεναλίνης του οργανισμού μας, συμβάλλοντας δηλαδή στη διαύγεια. Το συμπέρασμα δηλαδή είναι, ότι η καθημερινή μέτρια κατανάλωση καφέ (δηλαδή έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα), στα πλαίσια πάντα μιας συνολικά ισορροπημένης και προσεγμένης διατροφής, όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ένας ακόμη μύθος θέλει τον καφέ να λειτουργεί ως παχυντικό. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού ο καφές ως ρόφημα από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, γάλα και σαντιγί αποτελεί προσωπική μας προτίμηση, και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την διαιτητική αξία του καφέ.

Μια ακόμη κοινή άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι ο καφές προκαλεί κατακράτηση υγρών και αφυδάτωση. Αυτό είναι επίσης ψέμα, αφού συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με τον καφέ να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, αφού τα καφεϊνούχα ροφήματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Άλλη μια λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι ο καφές απαγορεύεται να καταναλωθεί συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή. Η αλήθεια είναι πως αν και η επίδραση κάποιων φαρμάκων ίσως ενισχύεται ή εξασθενεί με την κατανάλωση καφεΐνης, η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα δε φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα.

Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η αλήθεια είναι πως στους υγιείς ανθρώπους η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν επιβαρύνει καρδιά ή στα αγγεία. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο και το γεγονός ότι κάποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, δε σημαίνει κάτι αφού η αύξηση στην αρτηριακή πίεση διαρκεί λίγες μόνο ώρες και είναι μικρότερη από το να ανέβουμε τις σκάλες.

Καταρρίπτοντας όλες τις παραπάνω θεωρίες, γίνεται αντιληπτό ότι όχι μόνο ο καφές δεν προκαλεί κακό, αλλά αντιθέτως μπορεί να κάνει περισσότερο καλό στον οργανισμό μας, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνεχίστε λοιπόν να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ, ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα γευστικό τονωτικό ρόφημα.