Οι πιο γνωστοί καφέδες με βάση τον espresso
Ο καφές έχει πολλά διαφορετικά είδη. Για αυτό το λόγο, όσοι αρκούνται σε έναν απλό espresso ίσως να μην είναι απόλυτα βέβαιοι για το ποιος είναι ο latte, o macchiato και ο ristretto. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε όσους καφέδες γίνονται με βάση τον espresso ώστε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.
Σε ένα πρώτο επίπεδο, να αναφερθεί πως οι καφέδες με βάση τον espresso είναι αυτοί που φτιάχνονται με τη μηχανή του espresso και μοιράζονται μερικά κοινά υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα πιο κοινά είδη.
Espresso
Ο espresso είναι η βάση και το αναπόσπαστο κομμάτι κάθε είδους καφέ espresso. Παράγεται με μια δόση espresso σε σφηνάκι espresso.
Διπλός espresso
Είναι γνωστός και ως «doppio» και ουσιαστικά πρόκειται για δύο δόσεις espresso σε ένα σφηνάκι espresso.
Ristretto
O ristretto δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σφηνάκι espresso, το οποίο εκχυλίζεται με την ίδια ποσότητα καφέ, με τη μισή όμως ποσότητα νερού. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο μαζεμένη σε ποσότητα και σκουρόχρωμη εκχύλιση espresso. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ristretto κλείνοντας την κανονική εκχύλιση, προτού δηλαδή ο espresso σας αρχίσει να «ξανθίζει».
Americano
O americano παράγεται με ζεστό νερό και με μια μερίδα espresso, η οποία εκχυλίζεται πάνω στο νερό. Ουσιαστικά, γεμίζετε τα 2/3 του φλιτζανιού σας με ζεστό νερό και εκχυλίζετε μία δόση espresso μέσα στο νερό.
Macchiato
Ο macchiato είναι παρόμοιος με τον κανονικό espresso, απλώς στο τέλος της προετοιμασίας προστίθεται λίγο αφρόγαλα, δημιουργώντας την εικόνα ενός «λεκέ» (macchiato, άλλωστε, σημαίνει «λεκιασμένος»), ώστε να κάνει πιο απαλή την έντονη γεύση του espresso. Ο παραδοσιακός “short macchiato” παράγεται με μια δόση εσπρέσο σε σφηνάκι ή φλιτζάνι espresso και αφρόγαλα στην κορυφή. Ο “long macchiato” είναι ουσιαστικά το ίδιο, αλλά με διπλή δόση espresso σε φλιτζάνι. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε τον τέλειο macchiato, φροντίστε να διακρίνονται οι τρεις διαφορετικές χρωματικές στρώσεις (espresso, espresso και γάλα, αφρόγαλα).
Latte
O latte είναι ένας espresso με την προσθήκη γάλακτος και αφρού. Είναι πιο γλυκός συγκριτικά με τον γνωστό espresso, κάτι που συμβαίνει λόγω του γάλακτος και του ότι φτιάχνεται με μια δόση espresso σε μεγάλο ποτήρι, στο οποίο προστίθεται γάλα στον ατμό και 1 εκατοστό αφρόγαλα για τελείωμα. Ο latte σερβίρεται τόσο σε φλιτζάνι όσο και σε γυάλινο ποτήρι. Εκτός του κλασικού, υπάρχει και ο μικρός latte (piccolo latte), ο οποίος παράγεται σε φλιτζάνι espresso, με δύο τρόπους: ή με μια δόση espresso ή με μια δόση ristretto.
Cappuccino
Ο cappuccino είναι σχεδόν παρόμοιος με τον latte, ωστόσο ο αυθεντικός καφές cappuccino παράγεται πάντοτε μέσα σε φλιτζάνι και όχι σε γυάλινο ποτήρι, με μία δόση espresso, γάλα στον ατμό, 2-3 εκ. αφρό και πασπαλισμένη σοκολάτα.
Mocha
Ο καφές mocha είναι μια μίξη μεταξύ του cappuccino και της ζεστής σοκολάτας. Παράγεται ανακατεύοντας μια κουταλιά σκόνη σοκολάτας με espresso και με την προσθήκη γάλακτος και αφρού στο ρόφημα. Στο τέλος, πασπαλίζουμε και πάλι λίγη ποσότητα σοκολάτας για το τελείωμα.
Όποια και αν είναι η προτίμησή σας, το σίγουρο είναι ότι με βάση τον espresso από τον Δρίτσα τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου γευστικά για τους λάτρεις του καφέ!