Ο καφές μάς βοηθά να αντέχουμε στον πόνο

Ο καφές είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές ρόφημα ανά την υφήλιο, με την παγκόσμια κατανάλωσή του ετησίως να αγγίζει τους δέκα εκατομμύρια τόνους. Εξαιτίας της καφεΐνης αλλά και των ποικίλων αντιοξειδωτικών του ουσιών, ο καφές περιέχει μια σειρά από οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, τα βασικά εκ των οποίων είναι η εύρυθμη καρδιαγγειακή υγεία, ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, η πρόληψη για παθήσεις του ήπατος, καθώς και ο μειωμένος κίνδυνος διαφόρων μορφών καρκίνου. Την ίδια στιγμή, ο καφές μπορεί να προσφέρει μια μικρή τόνωση στο μεταβολισμό μας, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την απώλεια βάρους. Σύμφωνα, τώρα, με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacology, η τακτική κατανάλωση καφέ εμφανίζεται να συνδέεται και με αυξημένη αντοχή στην αίσθηση του πόνου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, παρακολούθησαν από κοντά 62 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 77 ετών, από τους οποίους και ζήτησαν να καταγράψουν λεπτομερώς πόση καφεΐνη λάμβαναν καθημερινά και για διάστημα επτά ημερών, από τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και την σοκολάτα που καταναλώνουν. Κατά μέσο όρο, η πρόσληψη ποσοστών καφεΐνης μεταξύ όσων συμμετείχαν στην έρευνα ανερχόταν στα 170 mg, με την ποσότητα αυτή να ισούται περίπου με δύο φλιτζάνια καφέ. Επιπρόσθετα, ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των συμμετεχόντων κατανάλωνε σε καθημερινή βάση υψηλές ποσότητες καφεΐνης, οι οποίες και ξεπερνούσαν τα 400 mg. Έπειτα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αντοχής στον πόνο στο εργαστήριο, όπου και χρησιμοποιήθηκε μια ειδική συσκευή με την ικανότητα να παρείχε αυξανόμενη πίεση ή θερμότητα -είτε στο χέρι είτε στην πλάτη τους. Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι συμμετέχοντες υποδείκνυαν στους ερευνητές πότε ακριβώς άρχιζαν να πονούν και πότε αυτός ο πόνος που αισθάνονταν ξεκινούσε να είναι μη υποφερτός. Μετά και από τον συμψηφισμό παραγόντων οι οποίοι αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ευαισθησία μας στον πόνο, όπως για παράδειγμα το φύλο και τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες που λάμβαναν τις περισσότερες ποσότητες καφεΐνης, εμφάνιζαν σε γενικές γραμμές πιο μεγάλη αντοχή στον πόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Μπούρελ Γκούντιν, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, η διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη παρέμβαση με στόχο τη μείωση της ευαισθησίας στον πόνο, αφού εκτός από την καφεΐνη,  άλλες μελέτες έχουν επίσης καταδείξει πως και μια χορτοφαγικού τύπου διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα παρουσιάζει σύνδεση με αυξημένη αντοχή στον πόνο. Τέλος, οι ερευνητές εκφράζουν την εκτίμηση πως οι παραπάνω επιδράσεις της καφεΐνης οφείλονται στις ψυχοδραστικές της ιδιότητες, οι οποίες έχει αποδειχθεί πως παρουσιάζουν και αναλγητική δράση. Η νέα αυτή μελέτη έρχεται, λοιπόν, να τονίσει ότι ο καφές, το τσάι και τα άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, είναι δυνατό να λειτουργήσουν και προληπτικά απέναντι στον πόνο. Όχι ότι χρειαζόμασταν επιστημονικά εχέγγυα για να το μάθουμε ότι ο καφές το πρωί μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί, αλλά τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τον αγαπημένο μας καφέ από τον Δρίτσα!