Πληροφορίες για τον καφέ που δε γνωρίζατε

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των περισσοτέρων, αφού εκτός από εγρήγορση, μας χαρίζει και απόλαυση. Είναι η συντροφιά που μας ζεσταίνει το χειμώνα και μας δροσίζει το καλοκαίρι. Ας κρατήσουμε λοιπόν μερικές σημειώσεις που αφορούν χρήσιμες πληροφορίες για ένα από τα πιο αγαπητά ροφήματα ανά τον κόσμο.
  • Πραγματικά, υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν τη γεύση του καφέ: το κλίμα της χώρας και της περιοχής όπου καλλιεργείται, το είδος και η ποικιλία του, ο τρόπος που καβουρντίζεται. Όπως ακριβώς και με το κρασί, έτσι και ο καφές μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διαφορές στη γεύση και την υφή του.
  • Διαφορετικές χώρες παράγουν ανόμοιους καρπούς με ποικίλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η Αιθιοπία, η οποία αποτελεί τη γενέτειρα του καφέ αφού εκεί ανακαλύφθηκε η ποικιλία Arabica, παράγει καρπούς με φλοράλ νότες. Ο καφές της Βραζιλίας θυμίζει κακάο, ενώ ο καφές από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία μοιάζουν πιο γλυκά και φρουτώδη.
  • Αν επιθυμείτε να εξελίξετε την ικανότητά σας στη γεύση του καφέ, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσέχετε τη διατροφή σας. Η γεύση μας βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται άλλες γεύσεις και στη συνέχεια να συνδέει τις νότες του καφέ με αυτές. Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματά σας δίχως περιττούς περισπασμούς.
  • Το καβούρντισμα του καφέ αποτελεί μια σημαντική διαδικασία. Οι κακής ποιότητας κόκκοι του καφέ συνήθως ψήνονται περισσότερο από το κανονικό, κάτι που παρομοιάζεται με το να αφήσετε το ψωμί στην τοστιέρα πιο πολύ από όσο θα έπρεπε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κόκκοι να δίνουν τελικά την ίδια γεύση, κάτι που δεν ισχύει με το ελαφρύ ψήσιμο, το οποίο και αφήνει τη διακριτική γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ να ξετυλιχτεί.
  • Υπάρχουν δύο κύρια είδη καφέ: o Arabica και ο Robusta. Ο Arabica είναι υψηλής ποιότητας, καλλιεργείται σε υψόμετρο, μεγαλώνει αργά και χαρίζει ένα μείγμα πολύπλοκων αρωματικών γεύσεων. Ο Robusta από την άλλη, καλλιεργείται σε χαμηλότερο υψόμετρο και περιέχει περισσότερη καφεΐνη, καθώς το φυτό παράγει περισσότερη καφεΐνη ώστε να απωθήσει τα έντομα, τα οποία είναι περισσότερα λόγω και του χαμηλού υψομέτρου.
  • Μπορεί σήμερα να μας φαίνεται παράξενο, ωστόσο αρχικά, ο καφές τρωγόταν. Κάποιες αφρικανικές φυλές αναμείγνυαν τον καρπό του με λίπος και στη συνέχεια κατανάλωναν αυτό το ενεργειακό κοκτέιλ.
  • Οι πρώτοι που παρατήρησαν τις επιδράσεις της καφεΐνης ήταν οι βοσκοί της Αιθιοπίας, οι οποίοι και είδαν τις κατσίκες τους να γίνονται πιο ζωηρές μετά την κατανάλωσή καφέ.
  • O espresso δεν είναι από μόνος του κάποιο είδος καφέ, αλλά αναφερόμαστε στον τρόπο που ετοιμάζεται: με ζεστό νερό υπό πίεση που περνά.
  • Το 70% του πληθυσμού της Γης καταναλώνει Arabica, ο οποίος είναι πιο ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% επιλέγει τον Robusta, ο οποίος έχει πιο πικρή γεύση και 50% περισσότερη καφεΐνη.