Πως παράγεται ο ντεκαφεϊνέ

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αναρωτιούνται πως παράγεται ο ντεκαφεϊνέ καφές ή αλλιώς decaf, τότε σίγουρα είστε στο σωστό κείμενο.  

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε το προφανές. Η καφεΐνη εμφανίζεται στον καφέ μέσω τη φυσικής διαδικασίας ωρίμανσης, οπότε κάθε μέθοδος διαχωρισμού της καφεΐνης από το στέλεχος (ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι) θεωρείται από πολλούς λάτρεις του καφέ αφύσικη. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου το 10% των οπαδών του καφέ που απολαμβάνει ένα ποιοτικό  φλιτζάνι καφέ χωρίς την τόνωση και την διέγερση της καφεΐνης.

Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει ένα φλιτζάνι, εξαρτάται πρωτίστως από την ποσότητα που χρησιμοποιούμε για να τον φτιάξουμε, και δευτερευόντως από το είδος του καφέ. Ωστόσο, χάρη στον Ludwig Roselius, μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα χωρίς καφεΐνη ή έστω με μια μικρή ποσότητα. Διότι το σίγουρο είναι πως, ο καφές περιέχει καφεΐνη. Σε αυτή άλλωστε οφείλεται η διάθεσή σου που ανεβαίνει μετά από ένα φλιτζάνι καφέ, η διέγερση που αισθάνεσαι αλλά και η τόνωση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, ενδεχομένως για όσους δεν γνωρίζουν ότι, όταν κάνουμε λόγο για ντεκαφεϊνέ καφέ εννοούμε, προφανώς, τον καφέ που έχει υποστεί τη διαδικασία αφαίρεσης του μεγαλύτερου ποσοστού καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι στο τελικό προϊόν η ουσία συνεχίζει να εμπεριέχεται, σε πολύ μικρό όμως ποσοστό.   

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός της καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ και προσφέρουν ένα ηπιότερο ρόφημα.  Το μειονέκτημα (ή το πλεονέκτημα, ανάλογα με την προτίμησή σας) όλων αυτών των μεθόδων είναι ότι γενικά καθιστούν την γεύση του καφέ πιο χαλαρή και ουδέτερη λόγω της καφεΐνης, η οποία  είναι ένα από τα συστατικά που δίνει στον καφέ την πικρή, όξινη γεύση του.

Η διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης γενικότερα συνοψίζεται ως εξής: Ξεκινώντας με τη βύθιση των πράσινων κόκκων καφέ σε ζεστό νερό (71- 98 βαθμούς Κελσίου) και στη συνέχεια με τη χρήση κάποιου είδους διαλύτη ή ενεργού άνθρακα για την εκχύλιση / διάλυση της καφεΐνης. Οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται τυπικά είναι μεθυλενοχλωρίδιο ή οξικός αιθυλεστέρας. Δυστυχώς με αυτή τη διαδικασία, η πρώτη παρτίδα φασολιών χάνει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της στο νερό και συχνά απορρίπτεται. Ωστόσο, μόλις το υγρό διάλυσης κορεστεί από την πρώτη παρτίδα, οι επόμενες παρτίδες διατηρούν μεγάλο μέρος της γεύσης τους. Σε μερικές μεθόδους, οι κόκκοι καφέ από την πρώτη παρτίδα θα επαναλάβουν τη διαδικασία της βύθισης με στόχο να επαναπροσλάβουν μερικές από τις ενώσεις της γεύσης, μείον τη διαλελυμένη καφεΐνη, έτσι ώστε να μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή καφέ χωρίς καφεΐνη.

Σήμερα χρησιμοποιούνται 4 κύριες μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Στις μεθόδους που χρησιμοποιούν διαδικασία με βάση το διαλύτη όπως η διαδικασία έμμεσης διάλυσης και η διαδικασία με απευθείας διαλύτη, και  αντίστοιχα στις μεθόδους που χρησιμοποιούν διαδικασία χωρίς διαλύτη, θα συναντήσουμε την Ελβετική διαδικασία νερού και τη διαδικασία διοξειδίου του άνθρακα.

Μια άλλη μέθοδος εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ατμού για μισή ώρα, αντί να βυθίζονται στο νερό, και στη συνέχεια ξεπλένονται με διαλύτες - οξικό αιθύλιο ή μεθυλενοχλωρίδιο για να εξαχθεί και να διαλυθεί η καφεΐνη από τα φασόλια. Ο οξικός αιθυλεστέρας είναι ένας εστέρας που απαντάται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνες, μήλα και καφέ.

Καταλήγοντας, ανακαλύπτουμε ότι κάθε διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης έχει τα μειονεκτήματά της και πολλές φορές χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό θα συναντήσουμε αρκετά ντεκαφεϊνέ προϊόντα στην αγορά, όχι όμως σε εξαιρετική ποιότητα. 

Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με το πως παράγεται ο ντεκαφεϊνέ καφές και σκέφτεστε μια ζεστή κούπα με το αγαπημένο σας ρόφημα, επιλέξτε τον στιγμιαίο Golden decaf από την Dritsas Coffee. Ένας ντεκαφεϊνέ  πλούσιος σε γεύση και άρωμα χωρίς εκπτώσεις.