Πόσοι καφέδες την ημέρα κάνουν καλό;

Πόσοι καφέδες την ημέρα κάνουν καλό;

Ο καφές και οι ιδιότητές του απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη συχνή κατανάλωση καφέ απασχολούν ωστόσο και αρκετά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε πολλές χώρες του κόσμου. Συχνά ανακοινώνονται στα επιστημονικά και δημοσιογραφικά μέσα διάφορες έρευνες και μελέτες σχετικά με τον καφέ ώστε να διερευνηθούν πιθανά οφέλη για την υγεία των καταναλωτών. Πόσοι καφέδες την ημέρα κάνουν καλό;

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Πουλ. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “British Medical Journal”, όπως αναφέρεται στο πρακτορείο Reuters και στο BBC.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από 218 μελέτες.

Η μελέτη αυτή αναφέρει ότι όσοι πίνουν 3 καφέδες την ημέρα, είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία τους παρά κάποιο πρόβλημα. Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης έχει να κάνει με την ιδανική ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε την ημέρα. Έτσι λοιπόν προκύπτει ότι, η τέλεια ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, ανέρχεται σε 3 καφέδες την ημέρα για έναν υγιή οργανισμό που είναι συνηθισμένος στην καφεΐνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κανείς να πίνει καφέ καθημερινά εφόσον δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός στην πρόσληψη καφεΐνης. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι, δεν απαιτείται να πιει κάποιος καφέ για λόγους υγείας και πρόληψης ασθενειών.

Πάντως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολ Ρόντερικ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους».

Ως μέτρια κατανάλωση υπολογίζονται τα 440 mg καφεΐνης που ισοδυναμούν με 3 έως 4 καφέδες αναλόγως περιεκτικότητας και το είδος του καφέ. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει σε μια κούπα περίπου 100 mg καφεΐνης ενώ ο εσπρέσο 80 mg αντίστοιχα. Ο καφές φίλτρου είναι ο καφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, η οποία ανέρχεται σε 140 mg ανά κούπα καφέ.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη ποσότητα καφέ  (περισσότεροι από δύο τη μέρα) μπορεί να κάνει κακό στην εγκυμοσύνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, οι γυναίκες που κινδυνεύουν με κατάγματα, πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση.

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι ο καφές είναι γενικά πιο υγιεινός, όταν καταναλώνεται χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα ή κάποιο λιπαρό σνακ για συνοδευτικό.

Χρειάζονται πολλές έρευνες ακόμη προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ακριβώς συστατικά του καφέ οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. Νέες έρευνες και μελέτες αναφορικά με τα οφέλη και τις επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, θα συνεχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι βέβαιο προς το παρόν ότι, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καφές δεν συνδέεται με επιβλαβείς εκβάσεις για την υγεία.

Μια δεύτερη αντίστοιχη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε 185.855 ανθρώπους ηλικίας 45 - 75 ετών, έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα διατρέχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για όσους απολαμβάνουν δύο ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 18%.

Ασφαλώς, ο καφές δεν αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες δεν συμβάλλει σε αυτόν επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία.

Επιλέξτε λοιπόν το αγαπημένο σας είδος, μέσα από την υψηλής ποιότητας καφέ που προσφέρει η εταιρεία Δρίτσας και συνεχίστε να ψάχνετε τις μικρές καθημερινές στιγμές απόλαυσης.