Πώς να μαγειρέψετε με την προσθήκη καφέ

Μπορεί να μην το γνωρίζατε ή να σας φαίνεται παράξενο, αλλά μια ελάχιστη ποσότητα καφέ -φίλτρου ή espresso ή ακόμα και στιγμιαίου- μπορεί να αναδείξει κρυφές πτυχές των γαστριμαργικών σας δημιουργιών. Ας πειραματιστούμε λοιπόν.

Δώστε διαφορετικό τόνο σε ένα μίγμα καρυκευμάτων με την προσθήκη μόνο αλεσμένου καφέ. Για έναν επιτυχημένο συνδυασμό, ο καφές μπορεί να συνδυαστεί με πάπρικα, σκόνη τσίλι, κύμινο, αλάτι, όπως επίσης και με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αυτός ο συνδυασμός ταιριάζει ιδανικά με βοδινό και χοιρινό στη σχάρα.

Για να κάνετε ακόμη πιο γευστική την κρεμμυδόσουπά σας, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίου espresso για κάθε κούπα σούπας (κατ’ αναλογία).

Η σάλτσα μπάρμπεκιου επιδέχεται μερικές κουταλιές της σούπας αρωματικού καφέ ή espresso.

Όσον αφορά το κοτόπουλο, μια απρόσμενα νόστιμη μαρινάδα φτιάχνεται με την ανάμιξη στιγμιαίου καφέ, λίγου ξυδιού, σκόρδου, σόγιας, φρέσκοτριμμένου πιπεριού, λίγης ζάχαρης και μιας πρέζας κανέλας.

Το κόκκινο κρέας θα αποκτήσει μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα γεύση εφόσον το μαρινάρετε σε ένα μίγμα από καφέ, λάδι, αλατοπίπερο και μουστάρδα, πριν να το τσιγαρίσετε ή το ψήσετε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα μπιφτέκια σας, τα οποία μπορείτε να τα εμπλουτίσετε με 1-2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ κατά τη διαδικασία του ζυμώματος.

Τα cupcakes ή το κέικ σας μπορεί να αποκτήσουν μια πρωτόγνωρη επικάλυψη, προσθέτοντας απλά στιγμιαίο καφέ σε ένα μίγμα από κρεμώδες τυρί και ζάχαρη άχνη.

Τέλος, τα σπιτικά σας μπισκότα θα αποκτήσουν νέα ταυτότητα αν απλά προσθέσετε φρέσκοαλεσμένο καφέ στο μίγμα των αυγών και του λαδιού καθώς τα χτυπάτε.

Ο καφές είναι το νούμερο ένα εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως, οπότε ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να τον αξιοποιείτε και με διαφορετικούς ευρηματικούς τρόπους που θα σας εκπλήξουν.