Πώς πρέπει να καταναλώνουμε τον καφέ για καλή υγεία

Μια νέα βρετανική μελέτη παραθέτει ευρήματα σύμφωνα με τα οποία προκύπτει πως η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία το πώς καταναλώνουμε τον καφέ μας. Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 9,2 εκατομμύρια συμπατριώτες τους και όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Μερικά είδη καφέ, όμως, φάνηκε να παρέχουν περισσότερα οφέλη, ενώ αντιθέτως, μερικές προσθήκες στον καφέ φαίνεται ότι δρουν επιβαρυντικά. Αρχικά, έχει σημασία να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «ένα φλιτζάνι καφέ», τονίζει η διαιτολόγος Julia Zumpano από την Cleveland Clinic του Οχάιο. «Και αυτό, διότι ένα φλιτζάνι ισούται με 230 ml ροφήματος». Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα μικρό φλιτζάνι. Όταν όμως κάποιος καταναλώνει μία μεγάλη κούπα, μπορεί να φθάνει ακόμα και τη διπλάσια ποσότητα, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Επομένως, δεν πίνει έναν καφέ, αλλά δύο. Καλύτερος ο σκέτος Η κυρία Zumpano, τονίζει πως ο καλύτερος καφές είναι ο σκέτος. «Εάν κάποιος προσθέσει πλήρες γάλα, κρέμα, σιρόπι σοκολάτας, άλλα σιρόπια και/ή  ζάχαρη, τότε τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και θερμίδες», εξηγεί. «Σε τέτοια περίπτωση, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα δυνητικά οφέλη του καφέ». Αν δεν σας αρέσει να καταναλώνετε τον καφέ σκέτο, τότε δοκιμάστε να ενισχύσετε την γεύση του με φυσικά υλικά, συνιστά η ειδικός. Τέτοια υλικά είναι η κανέλα, το κάρδαμο, η βανίλια, το σκέτο κακάο, λίγο άπαχο γάλα ή ακόμη και μοσχοκάρυδο. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τη γλυκύτητά του με τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά, ακόμα και με μέλι. Αν πάντως δεν καταναλώνετε καφέ για ιατρικούς λόγους, τότε μη σπεύσετε να τον προσθέσετε στην ημερήσια διατροφή σας, εφόσον πρωτίστως δε συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Σίγουρα, πάντως, μετά και από αυτή την έρευνα δεν έχουμε κανένα λόγο να περιορίσουμε την κατανάλωση του αγαπημένου μας καφέ από τον Δρίτσα!