Στιγμιαίος καφές και προβλήματα στο στομάχι: καταρρίπτουμε το μύθο

Θα έχετε ακούσει αρκετά συχνά πως ο καφές κάνει κακό στο στομάχι, αφού η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγή γαστρικών οξέων. Μήπως όμως μιλάμε για ένα μύθο; Όσον αφορά την παραγωγή γαστρικών οξέων, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία και προκύπτει ως αποτέλεσμα κατανάλωσης φαγητών η ποτών. Σχετικά με τον στιγμιαίο καφέ δεν υπήρχε κάποια σχετική έρευνα, μέχρι την πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου η οποία διεξάχθηκε από την Παπακωνσταντίνου Αιμιλίου και την ερευνητική της ομάδα το 2016. Η μελέτη σχετίζεται με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ στον οργανισμό και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου και δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal. Στην εν λόγω έρευνα, 40 υγιείς ενήλικες, κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ την ημέρα ανάμεσα στα 4 παρακάτω ροφήματα: κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ), ζεστό στιγμιαίο καφέ, ζεστό καφέ φίλτρου και κρύο εσπρέσο με σκοπό να εξεταστεί η συσχέτιση της κατανάλωσης διαφορετικών καφέδων με ενοχλήσεις στο στομάχι όπως επίσης και διάφορα ψυχρομετρικά συμπτώματα. Βάσει της έρευνας αυτής, καταρρίπτεται ένας μεγάλος μύθος, αφού ο στιγμιαίος καφές δεν αποτελεί τον καφέ καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε αναλυτικά και στον παρακάτω πίνακα: Είδος Καφέ και Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
  • Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
  • Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
  • Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
  • Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
  • Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg
Μέσα από αυτή την έρευνα, αποδεικνύεται λοιπόν πως η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή, είτε στην κρύα εκδοχή του, δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα (έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Όσον αφορά τώρα τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε γιατρού που έχει αναλάβει την παρακολούθηση. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τον στιγμιαίο καφέ του Δρίτσα δίχως τίποτα να μπαίνει ανάμεσα στην αγαπημένη μας απόλαυση!