Τα διαφορετικά είδη του καφέ

Όλοι μας είτε λιγότερο είτε περισσότερο αγαπάμε τον καφέ. Πώς προτιμάτε να τον πίνετε όμως; Ευτυχώς υπάρχουν πολλά είδη καφέ ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα.

Φυσικά δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε την αναφορά μας από τον ελληνικό καφέ, ο οποίος έγινε αρχικά γνωστός ως «τουρκικός» και οι ρίζες του ξεκινούν από την οθωμανική αυτοκρατορία, ωστόσο μετά τις αναταραχές ενάντια του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1950, τον ξέρουμε ως ελληνικό. Το άρωμά του είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και γεμάτο γλυκές αναμνήσεις.

Ο espresso αποτελεί πλέον τον πιο αγαπητό καφέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν δυνατό μαύρο καφέ ο οποίος φτιάχνεται από καυτό νερό, το οποίο και περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ. Ο σωστός espresso πρέπει να είναι παχύρρευστος και να διαθέτει μια χρυσή κρέμα στην κορυφή του. Ο espresso είναι η βάση για μια σειρά από αγαπημένες ποικιλίες καφέ, όπως φυσικά ο cappuccino.

Ο cappuccino λοιπόν είναι μια μίξη από espresso και αφρόγαλα και λειτουργεί εξαιρετικά και ως πρωινό τονωτικό, αλλά και σαν ένα απογευματινό επιδόρπιο, διαθέτοντας μια γλυκιά και περίπλοκη γεύση που ρυθμίζεται ανάλογα με τις προσθήκες.

Ο Americano είναι ένας καφές πολύ πιο δημοφιλής σε χώρες του εξωτερικού, αλλά έχει πια πιστούς υποστηρικτές και στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν μονό espresso που φτιάχνεται μέσα σε μια κούπα βραστό νερό. Είναι ένας καφές με πλούσια και κρεμώδη υφή που διαθέτει παράλληλα την έντονη γεύση ενός espresso.

Ο latte είναι μια ακόμη παραλλαγή του espresso, με τρία μέρη ζεστού γάλατος. Φυσικά και η ζάχαρη είναι κύριο συστατικό του και ενδείκνυται για συνδυασμό με βουτήματα ή με γλυκά, αποτελώντας ωστόσο και από μόνος του ένα πλήρες πρωινό.

Ο mocha ή αλλιώς mochaccino έχει τον ίδιο τρόπο παραγωγής με έναν είναι ένας cappuccino με γερές δόσεις από σιρόπι σοκολάτας ή κακάο. Είναι ένα είδος καφέ που δεν έχει ακριβή τρόπο παρασκευής, για αυτό η γεύση του και η υφή του μπορεί να διακυμαίνεται από μαγαζί σε μαγαζί.

Ο caramel macchiato είναι ένα ακόμη αγαπητό παρασκεύασμα γλυκού καφέ, συνδυάζοντας espresso μαζί με σιρόπι καραμέλας και αφρόγαλα ή απλά ζεστό γάλα. Φυσικά, συχνά προστίθεται βανίλια ή σαντιγί για ακόμη πιο γλυκές απολαύσεις. Αν δεν σας απασχολούν οι επιπρόσθετες θερμίδες στον καφέ σας, αυτό είναι το ρόφημά σας.
Αυτά είναι μερικά μόνο είδη και παραλλαγές του καφέ και φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη, ανάλογα με τη χώρα, το κατάστημα και τις προτιμήσεις του πελάτη. Το βέβαιο είναι πως ο καφές του Δρίτσα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσφέρει διαχρονικά τις ποιοτικότερες επιλογές.