Τα σημαντικά οφέλη του καφέ στην υγεία μας

Ο καφές αποτελεί την αγαπημένη συνήθεια πολλών. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς την γευστική δόση καφεΐνης στον οργανισμό μας. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στη ζωή μας και στην υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, αφού αξιολόγησε 218 μελέτες διαπίστωσε πως εκείνοι που καταναλώνουν 3 με 4 καφέδες ημερησίως είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους, παρά να εμφανίσουν προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας ή και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Έπειτα, συνδέεται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, άνοιας, ηπατοπάθειας, αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου (προστάτη, ενδομητρίου, ήπατος και δέρματος).
Βέβαια, η κατανάλωση του καφέ δεν αρκεί για την θωράκιση της υγείας, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην προάσπιση της όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, όπως τονίζεται από τους ειδικούς, τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ είναι σίγουρα μεγαλύτερα σε σχέση με τους κινδύνους. Ως μέτρια κατανάλωση καφέ ορίζεται η κατανάλωση ημερήσιας ποσότητας 440 mg, δηλαδή τρεις με τέσσερις καφέδες. Να σημειωθεί πάντως πως για τις έγκυες και τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ισχύουν διαφορετικές συστάσεις για την ημερήσια κατανάλωση καφέ.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος πρόσληψης καφέ ορίζεται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή κρέμας και χωρίς κάποιο συνοδευτικό σνακ με λιπαρά.

Συνεχίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη γεύση του καφέ σας λοιπόν, κάνει καλό!