Τι είναι ο Specialty καφές;

Τι είναι ο Specialty καφές;

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και ως πιστός οπαδός έχεις δύο βασικές επιλογές σχετικά με την ποιότητα του καφέ σου, είτε θα πιεις έναν regular είτε θα απολαύσεις έναν specialty. Τι είναι όμως ο specialty καφές και ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο και γιατί θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει; 

Το ταξίδι που πραγματοποιεί ο καφές από τη στιγμή που φυτεύεται ο σπόρος μέχρι να φτάσει στην κούπα μας, είναι μακρύ και περίπλοκο και μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ακόμα και ένας κόκκος καφέ μπορεί να μετατρέψει μια ολόκληρη συσκευασία σε μια πικρή εμπειρία γεύσης.  

Όπως μας πληροφορεί η Wikipedia, ο specialty καφές είναι ένας όρος, ο οποίος περιγράφει τον υψηλότερο βαθμό ποιότητας καφέ, ο οποίος συνήθως σχετίζεται με ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας είτε μια μοναδική ποικιλία  καφέ είτε μια μοναδική καλλιέργεια. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Erna Knutsen σε ένα τεύχος του περιοδικού Tea & Coffee Trade Journal. Η  Knutsen χρησιμοποίησε specialty  καφέ για να περιγράψει φασόλια υψηλότερης γεύσης που παράγονται σε ειδικά μικροκλίματα. 

Μερικές δεκαετίες αργότερα ο όρος αυτός μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας. 

Η βασική διαφορά που έχει ο specialty καφές από τον regular καφέ που κυκλοφορεί στην αγορά είναι αυτό που περιγράφεται ώς χαρακτήρας και προσωπικότητα, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο τη προέλευση του αλλά τη ποιότητά του. Ο specialty coffee διατίθεται αποκλειστικά φρεσκοψημένος, σε αντίθεση με τον εμπορικό καφέ, ο οποίος φτάνει στον καταναλωτή ακόμη και 5-6 μήνες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος. Η μεγαλύτερη διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής τους. Στην περίπτωση του specialty ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία συγκομιδής, επεξεργασίας και αποθήκευσης, η οποία του εξασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, που τον κάνουν ξεχωριστό και του παρέχουν τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί specialty

Η σημερινή ονομασία regular καφέ είναι συχνά ένα ύπουλο συνώνυμο της μέτριας ποιότητας, της έλλειψης βιωσιμότητας και της διαφάνειας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια δυσάρεστη εμπειρία με κακή γεύση, ιδίως για τους φανατικούς που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν την καλή ποιότητα από την κακή. Αντίθετα, οι περισσότερες περιπτώσεις specialty καφέ σημαίνουν για τον λάτρη και γενικά τον καταναλωτή,  εγγυημένη ποιότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής καφέ από τη διαδικασία σποράς και καλλιέργειας μέχρι στο φλιτζάνι καφέ σας.

Για να χαρακτηριστεί ένας καφές specialty, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αξιολόγησης. Πως μετράται και πώς γίνεται η αξιολόγηση; Ο καφές αξιολογείται οργανοληπτικά σε μία κλίμακα μέχρι το 100 και πρέπει να βαθμολογηθεί πάνω από 80 βαθμούς. Η αξιολόγηση είναι αντικειμενική διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με υποκειμενικά γούστα ή οτιδήποτε σχετικό. 

Όπως ενημερώνει η SCAA , Αμερικανική Ένωση Specialty καφέ, μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1-3% της συνολικής παραγωγής καφέ καταφέρνει να διακριθεί στην υψηλότερη κλίμακα της βαθμολογίας. Ενώ το 65% ανήκει στην κατηγορία Regular. Ο specialty coffee κυμαίνεται στα ποσοστά του 7%. 

Ο καφές για μας είναι τρόπος ζωής και η βασική μας μέριμνα είναι να εργαζόμαστε με πάθος για να προσφέρουμε στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή ποιότητα με special γεύση. 

Αυτός είναι ο καφές της εταιρείας Δρίτσας, ξεχωριστός και μοναδικός.