Η παράδοση του καφέ στην Υεμένη

Γνωρίζοντας ότι η Αιθιοπία είναι η χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο καφές, τότε Υεμένη είναι η χώρα στην οποία ξεκίνησε η εμπορική του ιστορία. Λέγεται μάλιστα, ότι οι κάτοικοι της Υεμένης ανακάλυψαν νωρίτερα τον καφέ από την ιστορία που γνωρίζουμε με την ανακάλυψή του από τον βοσκό στην Αιθιοπία γύρω στα 1500. Ίσως για το λόγο αυτό η παράδοση του καφέ στην Υεμένη είναι τόσο μακρά όσο και η ιστορία του διάσημου ροφήματος.

Ο καφές της Υεμένης θεωρείται ένας από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο, Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας το όνομα “μόκα” και τότε θα έρθει σίγουρα η μυρωδιά, η γεύση και η αίσθηση ενός πραγματικά εξωτικού καφέ. Ο όρος Coffee Arabica γεννήθηκε στη χώρα αυτή και ταξίδεψε με το πολύτιμο περιεχόμενό του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αν προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την ιστορία του καφέ πίσω στο χρόνο τότε θα ανακαλύψουμε ότι περισσότερο από το 90% του καφέ μπορεί να εντοπιστεί γενετικά στην περιοχή της Υεμένης. Ο παγκόσμιος οργανισμός έρευνας για τον καφέ έχει κάνει διάφορες έρευνες γύρω από την γενετική ιστορία του καφέ και μας ενημερώνει για τις πληροφορίες αυτές.

Η ιστορία καταγράφει τα Σουφικά μοναστήρια στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου να επεξεργάζονται τον καφέ πριν από 500 χρόνια. Οι αγρότες της Υεμένης επωφελούνται από το μοναδικό έδαφος της χώρας τους, το οποίο έχει συνθήκες κλίματος και περιβάλλοντος που δεν θεωρούνταν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας για άλλα φυτά. Για 200 χρόνια, η Υεμένη ήταν η μόνη πηγή καφέ. Αρχικά ο κύριος τρόπος μετακίνησης ήταν με τα καραβάνια από καμήλες, αλλά αργότερα ο αραβικός καφές πήρε το όνομά του από το λιμάνι Mokha, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Η διαδικασία παραγωγής για τους κόκκους καφέ της Υεμένης παραμένει η ίδια εδώ και πάνω από 500 χρόνια. Μικρά καλλιέργειες οικογενειακών διαστάσεων ανάμεσα σε πευκόφυτα χωράφια σκαλισμένα στο τοπίο της Υεμένης. Τα φυτά καφέ καλλιεργούνται και αναπτύσσονται με τον παλαιό τρόπο, χωρίς καμία χρήση χημικών ουσιών. Μόλις ωριμάσουν οι καρποί, που ονομάζονται και "κεράσια", μαζεύονται με το χέρι. Τα φασόλια δεν απομακρύνονται από το φρούτο, αλλά ξηραίνονται μαζί. Ο καρπός περνάει μια ειδική περίοδο ξήρανσης σε σπήλαια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε στέγες σπιτιών και άλλων κατασκευών.

Μόλις στεγνώσουν τα φρούτα, είναι εύκολο να χωριστούν τα φασόλια από τα φλούδια, τα οποία απορρίπτονται. Αυτό αφήνει ένα πολύ ακανόνιστο και τραχύ σπόρο, το οποίο αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των κόκκων καφέ της Υεμένης. Οι μυλόπετρες που αλέθουν τα φασόλια κινούνται συνήθως με γαϊδουράκια ή καμήλες. Ακόμη και όταν η άλεση τροφοδοτείται από μικρούς βενζινοκινητήρες, η πρόοδος είναι αργή με μικρές παρτίδες εξόδου. Μόνο τα πιο ηλικιωμένα και πλούσια σε γεύση φασόλια εξάγονται, με συνέπεια να πωλούνται σε αρκετά υψηλή τιμή.

Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται αυτή η αρχαία ποικιλία καφέ είναι σε γη με μεγάλο υψόμετρο και επιρρεπή στην ξηρασία. Αυτοί οι παράγοντες επεξεργασίας προσθέτουν στη γευστική σπανιότητα αυτών των χαμηλών καλλιεργειών παραγωγής και ενισχύουν τη μοναδικότητα του χαρακτήρα και του ειδικού προφίλ του καφέ της Υεμένης.

Ο καφές της Υεμένης έχει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Είναι πολύπλοκη γήινη φύση που συχνά αποδίδει αποξηραμένα φρούτα, εν μέρει λόγω της αποξήρανσης με το φλοιό των φρούτων. Ο καφές της Υεμένης φέρει νότες σοκολάτας, κανέλας, κάρδαμου και καπνού. Η ισχυρότερη από αυτές τις νότες είναι η σοκολάτα, που μπορεί να αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη χρήση της λέξης "Mocha" σε συνδυασμό με τον καφέ της Υεμένης.