Καφές και υγεία

Χιλιάδες λέξεις, αμέτρητα κείμενα, αναρίθμητες έρευνας και ατελείωτες ώρες συζητήσεων γύρω από τον καφέ και τις επιπτώσεις του, θετικές και μη για την ανθρώπινη υγεία.

Ο καφές είναι το διασημότερο ρόφημα στον κόσμο, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Οι ενήλικες καταναλώνουν τουλάχιστον 200mg καφέ ημερησίως στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με αυτό να σημαίνει ότι στην πλειονότητά μας πίνουμε τουλάχιστον ένα καφέ την ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί όσο απλοί και να φαίνονται μας δείχνουν τη σημασία που έχει η κατανάλωση καφέ στην καθημερινότητά μας. Ο καφές είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στην παγκόσμια διατροφή. Όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε προηγούμενες κοινοποιήσεις, ο καφές έχει βρεθεί ότι εμπεριέχει πάνω από 1000 διαφορετικές ουσίες και πολλές απ’ αυτές είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές δράσεις του ροφήματος και όχι μόνο η καφεΐνη.

Οι πολυφαινόλες είναι μία από τις κυριότερες βιολογικές δραστικές ομάδες ουσιών που περιέχει ο καφές και με τη δράση τους ωφελούν την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που διαθέτουν, αποτρέπουν βλαβερές οξειδώσεις του οργανισμού και αδρανοποιούν τις τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου καθώς και καταστέλλουν χρόνιες φλεγμονές σε διάφορους ιστούς.

Το πιο ενεργό συστατικό στον καφέ, είναι η καφεΐνη, η οποία είναι διεγερτική και το διασημότερο ψυχοδραστικό συστατικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Ο κύριος μηχανισμός της καφεΐνης στον εγκέφαλο μπλοκάρει τα αποτελέσματα ενός ανασταλτικού διαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη.

Με τον τρόπο αυτό η καφεΐνη αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων στον εγκέφαλο και ταυτόχρονα απελευθερώνει άλλες ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, την εγρήγορση και γενικότερα την γνωστική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κατανάλωση καφέ έχει αρκετά ισχυρή προστατευτική δράση σχετικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (ενήλικες) και μία απ’ αυτές τις μελέτες τονίζει την συνεχώς αυξανόμενη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ είτε κανονικό είτε ντεκαφεϊνέ από 8% μείωση για κατανάλωση καφέ την ημέρα έως 33% μείωση για έξι φλιτζάνια την ημέρα.

Σε διάφορες έρευνες και άρθρα που έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο, έχει τονιστεί η σημασία της κατανάλωσης καφέ για την προστασία από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες. Τόσο καφές όσο και η καφεΐνη ειδικά, ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα από τα εκφυλιστικά νοσήματα της μεγάλης ηλικίας όπως η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Αντίστοιχα διάφορες μελέτες δείχνουν ότι άτομα με μεγάλη κατανάλωση καφέ και καφεΐνη γενικότερα, προσβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό από τα συγκεκριμένα νοσήματα.

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των θετικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την κατανάλωση καφέ και της καφεΐνης γενικότερα.

Τώρα είναι ώρα για μία ζεστή κούπα καφέ, την οποία απολαμβάνουμε πάντα με παρέα.

Αν αναζητάτε εξαιρετική ποιότητα καφέ, τότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τον αγαπημένο σας καφέ Δρίτσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθείτε για τα διάφορα είδη καφέ και πως αυτά μπορούν να βελτιώσουν την δικιά σας καθημερινότητα.