Έρευνα: Ο καφές συμβάλει στην προστασία από τη νόσο Πάρκινσον

Μια νέα έρευνα επισημαίνει ότι η καφεΐνη και ο συνδυασμός EHT (εικοσανοϋλ-5-υδροξυτρυπταμίνης) , ένας συντελεστής που βρίσκεται στους κόκκους του καφέ, θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμα και να επιβραδύνει πλήρως την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας.

Ο καφές περιέχει δύο ουσίες που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy, επισημαίνει η συγκεκριμένη έρευνα. Φαίνεται ότι ο καφές συμβάλει στην προστασία από τη νόσο Πάρκινσον.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδεικνύουν ότι παράγωγα λιπαρών οξέων της σεροτονίνης που επικαλύπτουν τους κόκκους καφέ, EHT, βοήθησαν στην προστασία του εγκεφάλου ποντικών έναντι μη φυσιολογικής συσσώρευσης πρωτεϊνών που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy.

Ερευνητές του ιατρικού τμήματος ερευνών του Πανεπιστημίου Rutgers έδωσαν σε ποντικούς μικρές ποσότητες καφεΐνης και EHT. Χωριστά, κάθε ουσία δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά σε συνδυασμό ενεργοποίησαν την περιοχή του εγκεφάλου των τρωκτικών που καταπολεμά τη συσσώρευση πρωτεϊνών που προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια.

Η έρευνα αναφέρει ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με το παράγωγο EHT θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας.

Επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες ώστε να εντοπιστεί ο κατάλληλος συνδυασμός των δύο αυτών ουσιών.

Η M. Maral Mouradian, διευθύντρια του τμήματος ιατρικών ερευνών του Πανεπιστημίου Rutgers, ανέφερε ότι παρόλο που γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης καφέ σχετικά με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, οι συντελεστές που περιέχονται στον καφέ εκτός από την καφεΐνη, είναι πολλοί περισσότεροι, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά στοιχεία.

Πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό, κατόπιν ερευνών να καθοριστεί η κατάλληλη ποσότητα και αναλογία, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα πραγματικά οφέλη της κατανάλωσης καφέ.

Στην εταιρεία Δρίτσας γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και γι' αυτό εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να δημιουργήσουμε μοναδικά χαρμάνια καφέ. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε τον αγαπημένος καφέ εσπρέσο, φίλτρου, στιγμιαίο και φυσικά τον ελληνικό καφέ Δρίτσας σε κάθε στιγμή της ημέρας και αφεθείτε στη μοναδική του γεύση και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά.