Η παράδοση του καφέ στην Ινδονησία
Η παράδοση του καφέ στην Ινδονησία
Η Ινδονησία είναι μια χώρα αρχιπέλαγος που αποτελείται από χιλιάδες νησιά τα οποία ξεπερνούν τις 17.000 (!) σύμφωνα με τη wikipedia. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της χώρας, 922 νησιά κατοικούνται μόνιμα. Ο καφές εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα όταν η χώρα τελούσε υπό ολλανδική κατοχή. Η αποικιοκρατική κυβέρνηση εισήγαγε τα αραβικά φυτά καφέ στην περιοχή στην προσπάθειά της να σπάσει το παγκόσμιο μονοπώλιο των Αράβων στην εμπορία καφέ.
Η ολλανδική αποικιοκρατική κυβέρνηση εγκατέστησε αρχικά φυτείες καφέ γύρω από την Batavia (Τζακάρτα), και μέχρι το νότο στις περιοχές Sukabumi και Bogor. Καλλιέργειες εγκαταστάθηκαν αργότερα στην Ιάβα και σε τμήματα της Σουμάτρας και του Σουλαουέσι. Οι μεγάλες εκτάσεις δασικής γης απαλλοτριώθηκαν και καλλιεργήθηκαν ειδικά για την ανάπτυξη αυτών των φυτειών. Η ανάπτυξη των φυτειών καφέ ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία πολλών υποδομών στην Κεντρική Ιάβα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι ήταν απαραίτητοι για τη μεταφορά των κόκκων καφέ από το εσωτερικό του νησιού στα λιμάνια όπου το αγαθό ακολουθούσε το δρόμο της εξαγωγής μέσα στα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν με τα αγαθά της Ανατολής στην Ευρώπη.
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κεντρική Ιάβα, κατάφερε να διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο μετέφερε καφέ, ζάχαρη, πιπέρι, τσάι και καπνό από την επαρχία στο λιμάνι της πόλη Semarang. Η ανατολική Ινδονησία, το ανατολικό Τιμόρ και η Flores παράγουν επίσης καφέ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, τα νησιά αυτά εξακολουθούσαν να υπάγονται στην πορτογαλική κυριαρχία. Οι Πορτογάλοι είχαν επίσης εισαγάγει αραβικά φυτά καφέ, αλλά ήταν από διαφορετικό απόθεμα σπόρων σε σύγκριση με αυτό που εισήγαγαν οι Ολλανδοί.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένα τεράστιο τμήμα των φυτών καφέ στην Ινδονησία, καθώς και στη Σρι Λάνκα και τη Μαλαισία, εμφάνισαν οξείδωση του καφέ. Η οξείδωση του καφέ είναι ένας μύκητας που δημιουργεί την ανάπτυξη μιας κίτρινης σκόνης σαν ουσία που εμφανίζεται στην κάτω πλευρά των φύλλων των φυτών. Αυτός ο μύκητας εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και εξάλειψε ολόκληρες τις φυτείες, καταστρέφοντας την αποικιακή ινδονησιακή βιομηχανία καφέ. Η ανατολική πλευρά των νησιών επηρεάστηκε επίσης, αλλά όχι στο βαθμό που επλήγη η Java λόγω των διαφορετικών ποικιλιών που είχαν φυτευτεί. Κάποιοι κάτοχοι φυτειών επέλεξαν να σταματήσουν τη καλλιέργεια και αντ’ αυτού προτίμησαν να καλλιεργήσουν τσάι ή καουτσούκ, δέντρα που ήταν λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες. Πολλές από αυτές τις φυτείες εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα.
Η Ινδονησία αποτελεί τον 3ο παραγωγό καφέ παγκοσμίως σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του παγκόσμιου εμπορίου καφέ το 2017.
Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ στην Ινδονησία. Η Java είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του αρχιπελάγους και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ. Η Java είναι γνωστή για τον γκουρμέ Coffee Arabica. Ο καφές Arabica ευδοκιμεί σε υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων. Καλλιεργείται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 16-20 βαθμών Κελσίου. Τα φυτά Arabica τείνουν να είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες, αναγκάζοντας τους αγρότες να δίνουν μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. Η Java είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή ενός από τους ωραιότερους ηλικιωμένους καφέδες στον κόσμο στην Παλαιά Ιάβα. Οι κόκκοι καφέ της Ιάβα μπορούν να αποθηκευτούν σε κατάλληλους χώρους αποθήκευσης για δύο έως τρία χρόνια, γεγονός που αυξάνει την ένταση του ήδη γεμάτου γεύση καφέ Arabica.
Άλλο σημαντικό νησί παραγωγής καφέ στην Ινδονησία είναι το Sulawesi, το οποίο κάποτε ήταν γνωστό ως Celebes. Ο καφές που καλλιεργείται στο Sulawesi επεξεργάζεται κυρίως με τη μέθοδο της ξήρανσης. Η πιο γνωστή περιοχή καλλιέργειας καφέ στο Sulawesi είναι το Toraja, όπου ο καφές μεγαλώνει στην ορεινή περιοχή κοντά στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Ο καφές στην περιοχή καλλιεργείται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας καφέ, κυρίως σε ιδιωτικές μικροκαλλιέργειες. Η συλλογή και η διαλογή των κερασιών του καφέ γίνεται με το χέρι κάνοντας τον καφέ πολύ υψηλής ποιότητας, καθώς συλλέγονται μόνο τα καλύτερα κεράσια. Αυτός ο τύπος καλλιέργειας και συγκομιδής χρησιμοποιείται λόγω του πολύ ορεινού εδάφους και της συμπτωματικής φύτευσης των δέντρων καφέ, με αποτέλεσμα να παράγονται μόνο 300 κιλά ανά εκτάριο καφέ. Το Toraja Arabica έχει μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα από την άποψη της πλήρους γεύσης του σώματος που συνδυάζεται με καραμελωμένο άρωμα και μια καθαρή επίγευση. Η χαμηλή ετήσια απόδοση της Arabica της Toraja καθιστά τον καφέ αυτό ιδιαίτερα περιζήτητο από τους γνώστες καφέ παγκοσμίως. Ο καφές Toraja Sulawesi είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία. Υπάρχει πολύ περιορισμένη προσφορά καφέ Toraja στον κόσμο λόγω των καλλιεργητικών πρακτικών και των συνθηκών. Οι υψηλότερες ποιότητες καφέ Toraja προορίζονται συνήθως για εξαγωγή.
Η Σουμάτρα είναι άλλη μια σημαντική περιοχή παραγωγής καφέ στην Ινδονησία. Η Σουμάτρα παράγει δύο από τους πιο γνωστούς και υψηλής ποιότητας καφέδες στον κόσμο - Mandheling και Ankola (σπάνια χρησιμοποιούμενο εμπορικό όνομα για τον καφέ Arabica). Ο καφές Sumatra Mandheling παράγεται έξω από την πόλη του Padang, στην περιοχή καφέ της δυτικής ακτής. Αυτός ο καφές χαρακτηρίζεται από μια χαμηλή οξύτητα και ένα βαρύ, σχεδόν θυμίζει σιρόπι, σώμα με συμπυκνωμένη και πολύπλοκη γεύση. Με καλλιέργειες στη δυτική και κεντρική Σουμάτρα, οι δύο καφέδες είναι επεξεργασμένοι σε ξηρή κατάσταση και είναι γνωστοί για τη μοναδική και πλούσια γεύση τους. Οι πιο specialty καφέδες της Ινδονησίας είναι οι Toraja και Mandehling.
Ονόματα σύγχρονων specialty καφέ έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, όπως Arabica Wamena, Kenaliwa Black Pearl Papua, Aceh Gayo, Flores Bajawa και Kenaliwa Supreme Bajawa καφέδες.
Γενικότερα, ο καφές της Ινδονησίας έχει ένα βαρύ σώμα, πλήρη, έντονη γεύση και χαμηλή οξύτητα. Μοναδικές μέθοδοι ξήρανσης σε συνδυασμό με υψηλό υψόμετρο, τροπικό κλίμα και πλούσιο χώμα προσδίδουν μια ισχυρή, γεύση καρυδιού σε αυτούς τους καφέδες.