Οι 5 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο

Οι 5 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο

Ο καφές στην Ελλάδα αποτελεί βασικό και κυρίαρχο χαρακτηριστικό της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής των κατοίκων. Πολλές φορές έχουμε ακούσει κάποιον δίπλα μας να αναρωτιέται για το κόστος του καφέ σε κάποια καφετέρια ή ακόμα και στο δρόμο. Η φράση, “πληρώνω μια περιουσία στον καφέ” πιθανόν να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αν σκεφτούμε μερικά σπάνια είδη καφέ με πανάκριβη ετικέτα.  Βλέπετε, είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως και αυτό μας οδηγεί μερικές φορές στο συμπέρασμα ότι, μπορεί να πληρώνουμε ακριβά το αγαπημένο μας ρόφημα. Ίσως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μερικούς πραγματικά ακριβούς καφέδες.

Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι 5 πιο ακριβοί καφέδες στον κόσμο και πόσο μπορεί να κοστίσει μια κούπα ακριβού καφέ.

Η αγορά αυτών των σπάνιων καφεϊνούχων εδεσμάτων θα προκαλέσει απότομη πτώση στον προϋπολογισμό του μήνα  και ίσως χρειαστεί να επενδύσετε όντως μια μικρή περιουσία, αλλά εάν εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε έναν από τους παρακάτω καφέδες, σίγουρα θα αποζημιωθείτε με τη γεύση και την εμπειρία.

Hacienda El Roble. 

Η ετήσια διαθέσιμη ποσότητα αυτού καφέ δεν ξεπερνά τα μόλις 22 κιλά.. Η προέλευσή του περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Τα δέντρα καφέ αγοράστηκαν αρχικά από τον ιδιοκτήτη με την πεποίθηση ότι ήταν η πολύτιμη ποικιλία Geisha, για να ανακαλύψει αργότερα ότι ήταν κάτι εντελώς άγνωστο. Αβέβαιος για το τι θα παράγουν, έδωσε το όνομα του αγροκτήματος όπου μεγάλωναν τα συγκεκριμένα καφεόδεντρα και έτσι γεννήθηκε ο θρύλος του Hacienda El Roble 61. Μέχρι το τέλος της σεζόν, όμως, συνειδητοποίησε ότι είχε κάτι ιδιαίτερο στα χέρια του.

Καλλιεργείται σε ένα αγρόκτημα στη νότια Κολομβία υπό την επίβλεψη ενός γεωπόνου πλήρους απασχόλησης από δέντρα που τρέφονται με βιολογικά επεξεργασμένου πολτού κοτόπουλου! Ο καφές επεξεργάζεται σχολαστικά με πολτοποίηση, ξήρανση με ήλιο και ελεγχόμενη ζύμωση. Ο μόνος τρόπος για να προμηθευτεί κανείς έτοιμο ρόφημα θα πρέπει να επισκεφτεί τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και συγκεκριμένα ένα καφεκοπτείο με το όνομα Proud Mary. Η εν λόγω επιχείρηση κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις πληροφορίες για το άρωμα, τη γεύση και το σώμα του καφέ. Ένας προνομιούχος δοκιμαστής ανέφερε τις νότες του μάνγκο, του ροδάκινου και της κρέμας, με ένα μεγάλο, κρεμώδες σώμα και με ένα λεπτό λουλουδάτο άρωμα.

Τα 450 γραμμάρια θα σας στοιχίσουν κάτι παραπάνω από 100€.

Hacienda La Esmeralda

Τα εδάφη που απαρτίζουν την Hacienda La Esmeralda, συγκεντρώθηκαν ως ενιαίο κτήμα από τον Σουηδό Hans Elliot το 1940. Η γη αυτή αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες εκτάρια σε ό, τι είναι τώρα τα αγροκτήματα Palmira και Cañas Verdes. Το 1967, ένας Σουηδοαμερικανός τραπεζίτης με το όνομα Rudolph A. Peterson (1904-2003) αγόρασε την Hacienda La Esmeralda ως επιχείρηση συνταξιοδότησης. Την εποχή εκείνη, η γη ήταν κατά κύριο λόγο βοσκότοπος για βοοειδή, με μικρές καλλιέργειες καφέ.

Ο Hacienda La Esmeralda, που καλλιεργείται στην περιοχή αυτή του Παναμά, είναι ίσως ο πιο βραβευμένος καφές στον κόσμο. Το δέντρο προέρχεται αποκλειστικά από κηπευτικά καρυδιάς της ποικιλίας Geisha, ένα δέντρο που αναπτύσσεται αποκλειστικά στα 1500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πολύ υψηλή τιμή του, προέρχεται από την ελάχιστη προσφορά, από τη σύντομη καλλιεργητική περίοδο και από το υψηλό κόστος εργασίας. Στους λόγους αυτούς συγκαταλλέγεται αναμφίβολα και η απαράμιλλη γεύση του. Αυτός ο καφές έχει καθαρόαιμη ελαφρότητα και ένταση γεύσης που είναι αδιαμφισβήτητα εσπεριδοειδή, τόσο ισχυρός όσο ένα μπισκότο τσαγιού λεμονιού.

Για τα 450 γραμμάρια θα χρειαστείτε περίπου 150€

 Kopi Luwak

Πρόκειται για έναν από τους διασημότερους καφέδες στον κόσμο. Παράγεται στην Ινδονησία με έναν ιδιαίτερα φυσικό τρόπο και συγκαταλλέγεται ταυτόχρονα ανάμεσα και στα πιο παράξενα είδη καφέ.

Kopi Luwak χαρακτηρίζεται ο τρόπος παρασκευής του καφέ και μεταφράζεται από τα ινδονησιακά, καφές της αγριόγατας Luwak. Πρόκειται για ένα συμπαθές τετράποδο που ζει στα υψίπεδα της Ινδονησίας και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά από τα καφεόδεντρα και τους καρπούς τους. Μόλις απορροφηθούν, τα κεράσια του καφέ υφίστανται την πιο φυσική διαδικασία ζύμωσης μέσα στην πεπτική οδό της γάτας, αποδίδοντας χαρακτηριστικά γεύσης που δεν μπορούν να αναπαραχθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μετά τη διαδικασία της πέψης τα περιττώματα του ζώου συλλέγονται από τους αγρότες και αφού ξεχωρίσουν τα φασόλια του καφέ, τα τοποθετούν στη συνέχεια σε διαδικασία καθαρισμού, ψησίματος και παρασκευής, ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής. Το δαμάσκηνο, το τσάι και το τριαντάφυλλο είναι οι πιο σημαντικές νότες γεύσης του συγκεκριμένου καφέ.

Τα 500 γραμμάρια θα σας στοιχίσουν περίπου 600€

Ospina Dynasty Gran Cafe Premier Grand CRU.

Ο Don Mariano Ospina Rodriguez ήταν ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους του καφέ στην Κολομβία, με εξαιρετικό  επιχειρηματικό πνεύμα και επιμονή. Ξεκίνησε την αναζήτησή του το 1835, αναζητώντας τα καλύτερα εδάφη για την καλλιέργεια καφέ μέσα στα καταπράσινα βουνά της επαρχίας Antioquia. Το αγρόκτημα Ospina έγινε η πρώτη μεγάλης κλίμακας εμπορική καλλιέργεια καφέ στην Κολομβία και την κεντρική Αμερική.

Ηγέτης και πολιτικός, ο Don Mariano ήταν ένας από τους ιδρυτές του Συντηρητικού Κόμματος της Κολομβίας. Έγινε Γερουσιαστής το 1849 και εξελέγη Πρόεδρος της Κολομβίας το 1857. Μετά την προεδρία του, επέκτεινε την επιχείρηση καφέ στη Γουατεμάλα το 1865 και με τον τρόπο αυτό έγινε ένας από τους πρώτους καλλιεργητές καφέ στην Κεντρική Αμερική.

Τελικά, η συλλογική οικογενειακή επιχείρηση θα συμπεριλάβει τρεις Κολομβιανούς προέδρους και το προϊόν τους έγινε ένα από τα πιο βραβευμένα είδη σε όλο τον κόσμο. Το Gran Cafe Premier Grand Cru της εταιρείας, καλλιεργείται αποκλειστικά σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 7.500 ποδιών στα ασβεστωμένα ηφαιστειακά υψίπεδα της επαρχίας Antioquia της Κολομβίας. Προσφέρει ένα ιδιαίτερο άρωμα με νότες βερίκοκου, βελούδινο αλλά ισορροπημένο σώμα και γεύση σοκολάτας-αμυγδάλου που κατά κάποιον τρόπο καταφέρνει να αφήσει μια τραγανή αίσθηση στον ουρανίσκο.

Τα 250 γραμμάρια θα σας στοιχίσουν κάτι παραπάνω από 750€

Black Ivory

Το άκουσμα του ονόματος του συγκεκριμένου καφέ μπορεί να φαντάζει κάτι δυναμικό και μυστηριώδες, μέχρι να ανακαλύψετε ότι αναφέρεται σε κοπριά ελέφαντα. Πραγματικά κάτι τρέχει γενικώς με την φυσική επεξεργασία καφέ μέσω πεπτικού συστήματος κάποιου ζώου! Παράγεται με μια διαδικασία παρόμοια με τον Kopi Luwak, ο Black Ivory ξεκινά με κόκκους καφέ Arabica που καταναλώνονται από ελέφαντες στη βόρεια Ταϊλάνδη. Ως φυτοφάγα ζώα, οι ελέφαντες φέρουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο και έναν επιπλέον αργό χρόνο πέψης. Διαδικασία που παράγει μια μοναδικά ομαλή, ώριμη γεύση στο τελικό προϊόν. Με άλλα λόγια, όλοι οι καφέδες δεν είναι ίσοι.

Η εξωφρενική τιμή του Black Ivory οφείλεται στη δυσκολία εξόρυξης ολόκληρων φασολιών. Οι ελέφαντες έχουν τη συνήθεια να μασούν τα περισσότερα από αυτά, καθώς και να τοποθετούν το τελικό “προϊόν” σε δύσκολα μέρη. Σε αντίθεση με τον Kopi Luwak, ο καφές κατασκευάζεται σε συνεργασία με ένα καταφύγιο ελεφάντων, το οποίο διασώζει τους ελέφαντες από τις καταχρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και ένα ποσοστό των πωλήσεων καφέ πηγαίνει για να χρηματοδοτήσει την υγειονομική περίθαλψη των ελεφάντων.

Για 450 γραμμάρια Black Ivory θα χρειαστείτε περίπου 1.500€

Ένα εξωφρενικό κόστος σίγουρα, αλλά γνωρίζοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό πηγαίνει στην φροντίδα των ελεφάντων ίσως αποφασίσετε να επενδύσετε μια μικρή περιουσία για να δοκιμάσετε τον πιο ακριβό καφέ στον κόσμο.

Τώρα, αν έχετε τη διάθεση να πιείτε έναν πραγματικά ποιοτικό καφέ χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε τουλάχιστον ένα μισθό, μπορείτε να  δοκιμάσετε ένα τέλεια ισορροπημένο blend καφέ, τον εξαιρετικό Origin Arte καφέ της εταιρείας Dritsas Coffee, τον οποίο θα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Αττική.