Ο καφές εναντίον καρκίνου του εντέρου

Ο καφές εναντίον καρκίνου του εντέρου

Για πολλά χρόνια ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο ερευνούν τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ουσίες εκείνες που φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την αντικαρκινική δράση της καφεΐνης και ειδικότερα την προστασία από επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου σε ασθενείς που έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται μέσα στα κύτταρα κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό. Οι αλλοιώσεις που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο DNA των κυττάρων θεωρούνται ως μια από τις αιτίες καρκίνου.

Τώρα Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Munster απομόνωσαν την αντιοξειδωτική ουσία που έχει την σημαντικότερη αντικαρκινική δράση. Εξέτασαν τις επιδράσεις της σε καλλιέργειες κυττάρων και στη συνέχεια έλεγξαν τη δράση της σε πειραματόζωα.

Η αντικαρκινική ουσία ονομάζεται methylpyridinium. Υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά μόνο στον καφέ. Δημιουργείται όταν καβουρδιστεί ο καφές από την ουσία trigonellin που υπάρχει στον ακατέργαστο προϊόν καφέ. Την συναντάμε καφέ φίλτρου, στο στιγμιαίο καφέ, στον εσπρέσο καθώς επίσης και στον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Οι Γερμανοί ερευνητές για να ελέγξουν τη βιολογική δράση του καφέ, εξέθεσαν καλλιέργειες κυττάρων ανθρώπινου εντέρου σε αποστάγματα καφέ. Στη συνέχεια εξέτασαν την παραγωγή από τις καλλιέργειες, των ενζύμων φάσης 2 τα οποία δρουν κατά του καρκίνου. Έκαναν τα πειράματα αυτά με αυξανόμενες δόσεις αποσταγμάτων καφέ.

Διαπίστωσαν ότι αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αποσταγμάτων καφέ, αυξάνεται και η δράση των ενζύμων φάσης 2. Από τα αποστάγματα του καφέ, εκείνα που περιείχαν “methylpyridinium” είχαν την πιο ισχυρή επίδραση στην αύξηση των επιπέδων δράσης των αντικαρκινικών ενζύμων.

Στη συνέχεια έκαναν τα ίδια πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων χωρίς όμως την έκθεσή τους σε αποστάγματα καφέ. Εδώ δεν παρατήρησαν αύξηση της δράσης των ενζύμων.

Μετά από την πρώτη φάση των πειραμάτων τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν σε ζωντανούς οργανισμούς τις επιδράσεις του καφέ και της ουσίας methylpyridinium.

Χώρισαν 24 ποντικούς σε 3 ομάδες: Στην πρώτη ομάδα η διατροφή ήταν  χωρίς απόσταγμα καφέ, στη δεύτερη με απόσταγμα καφέ και στην τρίτη με methylpyridinium.

Οι εξετάσεις των ποντικών έδειξαν μια σημαντική αύξηση από 24% έως 40% της δραστηριότητας των ενζύμων φάσης 2. Οι ποντικοί που έπαιρναν διατροφή με methylpyridinium, είχαν την πιο αυξημένη δραστηριότητα ενζύμων.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι σε εργαστηριακό επίπεδο, ο καφές και ιδιαίτερα η ουσία methylpyridinium, αυξάνουν σημαντικά τη δράση των ενζύμων φάσης 2 που έχουν δράση κατά του καρκίνου.

 

Η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αναμφίβολα τα νέα αυτά είναι ενθαρρυντικά αλλά παράλληλα και ευχάριστα δεδομένου ότι ο καφές είναι πολύ δημοφιλής.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι χρειάζονται να γίνουν μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι πράγματι ο καφές είναι χρήσιμος στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν και προγραμματίζουν έρευνες σε ανθρώπους για να εξετάσουν τις επιδράσεις του καφέ και της ουσίας methylpyridinium στο σύστημα των ενζύμων φάσης 2.

Στη συνέχεια θα είναι αναγκαίο να αποδειχθεί ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου ή και άλλων καρκίνων.

Πηγή: medlook.net