Γνωρίζετε ποιος είναι ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου;

Ο καφές Blue Mountain Coffee θεωρείται ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου.

Το συγκεκριμένο είδος καφέ σχετίζεται με μια απόφαση που έλαβε ένας Γάλλος βασιλιάς τον 18ο αιώνα. Το 1723, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV έστειλε τρία φυτά καφέ στη γαλλική αποικία της Μαρτινίκα, ένα άλλο πλούσιο, εύφορο νησί, 1.900 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τζαμάικα. Πέντε χρόνια αργότερα το 1728, ο Sir Nicholas Lawes, ο τότε κυβερνήτης της Τζαμάικα, έλαβε ένα δώρο από μια φυτεία καφέ από τον διοικητή της Μαρτινίκα.

Από αυτό το φυτό καφέ Arabica, ο εξαιρετικός καφές Jamaica Blue Mountain, συστήθηκε στον κόσμο. Αυτό το δέντρο καφέ καλλιεργήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ολόκληρη φυτεία. Μέσα σε εννέα χρόνια, εξήχθη ο πρώτος καφές και γεννήθηκε η βιομηχανία καφέ της Τζαμάικα.

Ο καφές Arabica ευδοκιμεί ιδανικά στο πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο έδαφος της Τζαμάικα. Τα απότομα υψίπεδα των Μπλε Βουνών συμβάλλουν μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα της ποιότητας και της γεύσης του καφέ. Βρίσκονται βόρεια του Kingston στην ανατολική πλευρά του νησιού και φτάνουν σε υψόμετρο τα 2.350 μέτρα. Το φασόλι που καλλιεργείται είναι ως επί το πλείστο Arabica Typica.

Ο καφές ευδοκιμεί στο εύφορο, ηφαιστειογενές έδαφος, στις συχνές βροχοπτώσεις και, κυρίως, κάτω από τα ομιχλώδη νεφελώματα του νησιού τα οποία του προσφέρουν την απαραίτητη σκίαση από τον καυτό ήλιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν την ανάπτυξη του καφέ ο οποίος διαθέτει εξαιρετική γλυκύτητα και άρωμα, πλούσια γεύση, και πλήρες σώμα με ήπια οξύτητα.

Για να έχει τη δυνατότητα να ονομαστεί καφές Jamaica Blue Mountain και ακολούθως να χαρακτηριστεί ως ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου, πρέπει να καλλιεργείται σε υψόμετρα μέχρι 1.800 μέτρα στις Ενορίες του Πόρτλαντ, του Αγίου Ανδρέα, της Παναγίας και του Αγίου Θωμά, που περιλαμβάνει συνολικά μια έκταση περίπου 6.000 εκταρίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μέγεθος μιας μεγάλης φυτείας καφέ σε μία από τις χώρες παραγωγής μεγάλου όγκου καφέ. Η καλλιέργεια καφέ στα Blue Mountains χαρακτηρίζεται από μικρότερες εκμεταλλεύσεις μέχρι 4 εκτάρια, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες εκτάσεις με μέγεθος έως και 70 εκτάρια. Υπάρχουν συνολικά περίπου 15.000 μικροί κάτοχοι και κτήματα.

Πράγματι, η περιοχή είναι σχετικά μικρή και η εξαγώγιμη ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 400 μετρικών τόνων έως και 1.000 μετρικών τόνων είναι μικρή σε σύγκριση με τα παγκόσμια πρότυπα, που ισοδυναμεί με το 0,1% της κολομβιανής παραγωγής ή, διαφορετικά, ισοδυναμεί με 3 ώρες παραγωγής της Κολομβίας.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που πολλοί θεωρούν ως τον καλύτερο καφέ στον κόσμο, ο οποίος εξάγεται μετά από αυστηρούς ελέγχους τόσο της ποιότητας αλλά και της περιοχής όπου καλλιεργούνται τα φυτά καφέ της Jamaica Blue Mountain. Η καλλιέργειά του παρακολουθείται από το Διοικητικό Συμβούλιο καφέ της Τζαμάικα όπως αναφέρεται και στην Wikipedia. Το χαρμάνι του καφέ το συναντάμε συνήθως σε εμπορικές συσκευασίες εσπρέσο.

Επισημαίνοντας την σπανιότητα και την αποκλειστικότητά του, είναι γεγονός ότι ο Jamaica Blue Mountain είναι σχεδόν ο μοναδικός καφές στον κόσμο που μετά την αποξήρανσή του μεταφέρεται και συσκευάζεται σε  ξύλινα βαρέλια αντί για σάκους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αυτός ο καφές έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου.