Freddo Espresso, 5 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις

Ο καφές Freddo Espresso αποτελεί ένα από τα διασημότερα ροφήματα καφέ και συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας στη σύγχρονη Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν γνωρίζουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που συνετέλεσαν στην ανακάλυψη και την εξέλιξη της πορείας του ροφήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και πλέον στο εξωτερικό. Ας δούμε τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία της πορείας του Freddo Espresso.
    1. Οδηγός για τη δημιουργία του Freddo Espresso αποτελεί αναμφισβήτητα ο στιγμιαίος καφές frappe, ο οποίος σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εφευρέθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον κ. Δημήτρη Βακόνδιο, πωλητή στο περίπτερο καφέδων. Ανάλογη είναι και η δημιουργία του πρώτου καφέ εσπρέσο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 παρασκευάστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά ο πρώτος παγωμένος εσπρέσο, αποτελώντας για χρόνια premium επιλογή μέχρι να κατακτήσει την αγορά και να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση προτίμησης.
    2. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της  Βικιπαίδεια , ο όρος Espresso προέρχεται από το ρήμα esprimere, του οποίου είναι παθητική μετοχή, η οποία σημαίνει αφαιρώ υπό πίεση. Η δημιουργία όμως του εσπρέσο ξεκίνησε το 1822 στην Γαλλία με την εφεύρεση της πρώτης μηχανής ακατέργαστου Εσπρέσο. Τελειοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα στην Ιταλία, που έμελλε να γίνει και η μητέρα  αυτού του παγκοσμίως αγαπημένου ροφήματος, όντας το αγαπημένο είδος καφέ των Ιταλών. Ακολούθως, η εφευρετικότητα του λαού μας αλλά και η ανάγκη για ποιοτικό κρύο καφέ οδήγησε στη δημιουργία του Freddo Espresso. 5 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για τον καφέ freddo espresso  
    3. Με τον όρο freddo espresso, περιγράφεται η διαδικασία παρασκευής και όχι η εξ ορισμού έννοια του είδους του συγκεκριμένου καφέ. Ο εσπρέσο μπορεί να είναι μονοποικιλιακός speciality καφές, που προέρχεται από διάφορες χώρες στις οποίες ευδοκιμεί και καλλιεργείται. Αντίστοιχα επιλέγονται και οι commercial  εκδοχές διαφόρων καφέ για την παρασκευή εσπρέσο. Η εταιρεία Δρίτσας διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο επιλέγει commercial και speciality ποικιλίες.
    4. Οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στην κατανάλωση καφέ, αφού έχουν κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού με τον φρέντο εσπρέσο να αποτελεί την βασική επιλογή κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήv κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/ άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση σε 5 δισ. κούπες.
    5. Αυθεντικό φρέντο εσπρέσο θα βρεις μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ή μήπως όχι; Φαίνεται ότι πλέον μπορεί κανείς να βρει αυθεντικό freddo espresso και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία με την παρουσία γνωστών ελληνικών αλυσίδων καφέ. Από τη μία το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και από την άλλη οι μετακινήσεις, οι φοιτητές και ο τουρισμός έχουν συστήσει τον αγαπημένο φρέντο εσπρέσο ακόμα και σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης όπως το Βερολίνο και το Λονδίνο.

Bonus: Οδηγίες για την τέλεια παρασκευή Freddo Espresso στο σπίτι.

Παρασκευάστε έναν διπλό espresso

Προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης

Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

Στη συνέχεια μεταφέρετε σε shaker με αφροσυλλέκτη και προσθέστε 3-4 μέτρια παγάκια.

Χτυπήστε στο μίξερ του καφέ για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αποκτήσει συνοχή το μίγμα.

Σερβίρετε σε χαμηλό ποτήρι με αρκετό πάγο σουρώνοντας το μίγμα.