Ο καλύτερος καφές του κόσμου (Α’ μέρος)


Που παράγεται ο καλύτερος καφές του κόσμου; Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνουν πάρα πολλοί καταναλωτές σχετικά με το αγαπημένο τους ρόφημα. Ο καφές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας αλλά και πολλές φορές για να τη συνεχίσουμε και να την επεκτείνουμε. Φυσικά ο καφές δεν λείπει ποτέ από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της καθημερινότητας μας.

Ξεκινώντας από τα βασικά, σχετικά με την παραγωγή του καφέ, γνωρίζουμε ότι το δέντρο του καφέ, το λεγόμενο καφεόδεντρο, χρειάζεται ζεστό κλίμα πολλές βροχοπτώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια προκειμένου να δώσει τους καρπούς του οι οποίοι θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτό που αγαπάμε όλοι, σε ένα μαγευτικό ρόφημα καφέ.

Αυτό σημαίνει ότι ο καφές δεν μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε στον κόσμο και σίγουρα ακόμα και στα σημεία που μπορεί να καλλιεργηθεί από μέρος σε μέρος το γευστικό αποτέλεσμα διαφέρει σημαντικά. Αυτό που ειδικοί και οι καλλιεργητές του καφέ γνωρίζουν πολύ καλά είναι, σε ποια σημεία μπορούν να καλλιεργήσουν τον καρπό. Αν μπορούσαμε να φανταστούμε την περιοχή ως μία αποκλειστική ζώνη, αυτή γεωγραφική λωρίδα ονομάζεται ως η ζώνη του καφέ και ορίζεται στα βόρεια από τον τροπικό του Καρκίνου και νότια από τον τροπικό του Αιγόκερω και γεωγραφικά σε όλο τον κόσμο εκτείνεται από τη Χαβάη ως την Ινδονησία και ακόμα την Αμερική την Αφρική και την Ευρασία.

Μέσα σε αυτή την έκταση συναντάμε περισσότερες από 75 χώρες οι οποίες κατατάσσονται στις χώρες παραγωγούς καφέ και καθεμιά προσφέρουν τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά στην παραγωγή και εξέλιξη του αγαπημένος καρπού. Θα συναντήσουμε διαφορές στο τελικό προϊόν οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τα φασόλια, όπως το χώμα που καλλιεργείται ο καρπός, η ποσότητα της βροχής καθώς και η περίοδος ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

Μιλώντας για το χώμα ξεκινάμε την περιήγηση από ένα πολύ σημαντικό νησί στη βόρεια Αμερική, τη Χαβάη, η οποία με το ηφαιστειογενές χώμα της, προσφέρει έναν από τους πιο διάσημους και αγαπημένος καφές τον κόσμο. Επιπλέον, οι συχνές βροχοπτώσεις και τα σύννεφα δημιουργούν τέτοιες συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με την υγρασία προσφέρουν την δυνατότητα να παραχθεί μια πλούσια και ρομαντική γεύση καφέ την οποία θα την συναντήσουμε σε εξειδικευμένα Coffeebrands στον κόσμο και αρκετά ακριβά ως προς την αγορά.

Αντίστοιχα, η καλλιέργεια του καφέ στο Μεξικό που θα την συναντήσουμε στις περιοχές της Βερακρούζ και σε μικρές εκτάσεις θα ανακαλύψουμε έναν πλούσιο σε γεύση καφέ που θυμίζει έντονα σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Μένουμε στην βόρεια Αμερική για να επισκεφτούμε τη Τζαμάικα, το εξωτικό νησί της Καραϊβικής, και εκεί θα γνωρίσουμε τον Jamaica Blue Mountain καφέ, έναν από τους πιο διάσημους καφέδες στον κόσμο με τη γλυκιά και εκλεπτυσμένη γεύση που προέρχεται από δροσερό και πλούσιο χώμα από τις συχνές βροχές.

Συνεχίζουμε στην κεντρική Αμερική για να ταξιδέψουμε στην Κόστα Ρίκα για να δοκιμάσουμε εκεί έναν καφέ με ιδιαίτερη φήμη, τη Γουατεμάλα με το επίσης ηφαιστειακό χώμα σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που προσφέρει ένα προϊόν καφέ με πικάντικη γεύση που θυμίζει σοκολάτα καθώς και στον Παναμά όπου εκεί θα συναντήσουμε τον πιο διάσημο τύπο καφέ, τον Esmeralda Special. Στον Παναμά πραγματοποιείται κάθε χρόνο και ο διαγωνισμός καφέ που ανακηρύσσει τον καλύτερο καφέ της χώρας.

Το ταξίδι του καλύτερου καφέ στον κόσμο συνεχίζεται στις υπόλοιπες χώρες της τροπικής ζώνης στο επόμενο μέρος.

Στο μεταξύ εσείς μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα, έναν espresso, ένα καπουτσίνο είτε έναν ελληνικό καφέ που σας προσφέρει η εταιρεία Δρίτσας και μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ καθώς και σε διάφορα καφεκοπτεία στην πόλη.