Πρωινός καφές: Τι ώρα πρέπει να τον πίνετε;

Ο πρωινός καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια όλων μας. Για τους περισσότερους από εμάς, δε, είναι και μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε να "λειτουργούμε".  

Η ομάδα του AsapScience πραγματοποίησε μια έρευνα αναφορικά με το πότε πρέπει να πίνουμε τον πρωινό καφέ και φυσικά γίνεται γνωστό ποιες ώρες της ημέρας μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ρόφημα ώστε να λάβουμε στο μέγιστο τα οφέλη της καφεΐνης.

Η κορτιζόλη παράγεται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της εκκίνησης της ημέρας μας μετά τον βραδινό ύπνο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη  τα φυσικά ανεξάρτητα επίπεδα εγρήγορσης σε σχέση με την πρόσληψη καφεΐνης στον οργανισμό μας. Αμέσως μόλις ξυπνήσετε, η κορτιζόλη σας είναι ήδη σε αυξημένα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη πρωινού καφέ θα έχει μικρότερο όφελος.

Η κατανάλωση καφέ κατά τα χρονικά διαστήματα όπου η συγκέντρωση της κορτιζόλης στο αίμα είναι στο αποκορύφωμά της, πιθανώς θα πρέπει να αποφευχθεί, γράφει ο νεύρο-επιστήμονας Steven L. Miller. Μία από τις βασικές αρχές της φαρμακολογίας είναι η χρήση ενός φαρμάκου όταν αυτό είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας ότι διαφορετικά, μπορεί να αναπτύξουμε ανοχή και συνήθεια σε ένα φάρμακο που χορηγείται στην ίδια δόση.

Έτσι, η πρόσληψη καφεΐνης αμέσως μετά το ξύπνημα πιθανώς να μην έχει το μέγιστο αποτέλεσμα δημιουργώντας μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό μας.

Η επιστήμη λέει, να περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα, αφότου ξυπνήσετε, για να πιείτε τον πρωινό καφέ σας προκειμένου το σώμα σας να είναι στην ιδανική κατάσταση.

Για να βελτιστοποιηθεί η πρόσληψη της καφεΐνης, είναι καλύτερο να γίνει η κατανάλωση μεταξύ 9.30 π.μ. και 11.30 π.μ. Δεδομένου του ότι τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται και αυξάνονται σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το επόμενο παράθυρο εγρήγορσης είναι μεταξύ 12:00 και 1:00 μ.μ.  και στη συνέχεια πάλι μεταξύ 5.30 και 6.30 μ.μ.

Η κατανάλωση καφέ μεταξύ αυτών των χρονικών διαστημάτων μεγιστοποιεί τα οφέλη από την καφεΐνη, αλλά είναι καλό να αποφεύγεται αντίστοιχα κατά τις βραδινές ώρες ώστε να επιδιώκεται ένας ξεκούραστος ύπνος.

Ο πρωινός καφές αποτελεί για όλους μας αγαπημένη ανάγκη και συνήθεια ανεξαρτήτως του είδους καφέ που προτιμούμε. Στην εταιρεία Δρίτσας θα βρείτε όλα τα αγαπημένα σας είδη καφέ όπως, εσπρέσο, φίλτρου κ.α. σε μοναδικά OriginArte  χαρμάνια.